Hlavní obsah

V Muzeu nové generace ve Žďáru nad Sázavou je dotýkat se exponátů přikázáno

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáto to sami z jiných muzeí či zámků a hradů. Nesahat! Nepřibližovat se k expozici! Nefotit! Samé zákazy. Kustod vám dýchá téměř za krk a dokazuje, že na něj si nepřijdete. Ono je to většinou na místě, vše by se zničilo. O to více táhnou interaktivní výstavy, kde se sami poučíte, můžete si hrát…

Foto: Muzeum nové generace

Interaktivní instalace

Článek

Interaktivní Muzeum nové generace je přesně tím objektem, kde vás to opravdu začne bavit, a jeho návštěva není jen o tom, mít se kam schovat před deštěm.

Expozice zbudovaná ve dvou zrekonstruovaných patrech zámeckého pivovaru, vybavená nejmodernější audio a videotechnikou, je obrovským hracím zážitkem pro všechny generace.

Od Vejmluvy k Santinimu

Provede vás klíčovými momenty historie bývalého cisterciáckého kláštera a zámku ve Žďáru nad Sázavou. S virtuálními průvodci prožijete příběhy osobností, které významně ovlivnily tento unikátní areál. U pokladny dostanete audioprůvodce a pak se již můžete plně ponořit do historie, která začíná vyprávěním opata Václava Vejmluvy. 

Příběh téměř pohádkový vás povede od události k události, vše je v audiovizuální formě, dozvíte se například, jak ve středověku vznikaly knihy. Muzeum knihy bylo na žďárském zámku za minulého režimu. Setkáte se i s geniálním Blažejem Santinim-Aichelem, jehož stavitelství ho proslavilo po celém světě. Nedaleký kostel na Zelené hoře, zapsaný na seznamu památek UNESCO, je jedním z jeho nesmrtelných děl.

Končí se v sušárně chmele, která se možná obnoví ke svému původnímu účelu.

Možná narazíte i na současné majitele Constantina a Marii Kinské, kteří restituovaný objekt uvedli do nynějšího stavu, a ze zájmu návštěvníků mají opravdovou radost.

Historie plná překvapení

„Už při vstupu na vás dýchne pohoda z příjemné kavárny, kde se můžete před silným zážitkem posilnit domácími dobrotami a výbornou kávou. Jakmile vejdete do muzea, naplno vás pohltí tajemná atmosféra, která vás přenese do období temného středověku a cisterciáckého řádu. Exponáty mají svůj příběh, každé zastavení vás obohatí a budete chtít objevit další a další.

Ve druhém patře vás přivítá zrcadlový kaleidoskop, ze kterého vystoupíte do světa baroka. Pochopíte některá tajemství Poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, nebo potkáte geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho. Pokud zvednete hlavu, můžete obdivovat nádherné trámy a pohledy do krovů,“ říká mediální ředitelka zámku ve Žďáru nad Sázavou Lucie Herberová.

Muzeum vás nepřeválcuje artefakty a letopočty, jen vám přiblíží nepatrnou část naší historie. Po celý rok se v muzeu a v celém areálu zámku Žďár nad Sázavou odehrává celá řada kulturních akcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám