Hlavní obsah

V Mníšku pod Brdy si lidé rozsvítí adventní světlo

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První adventní víkend bude v Mníšku pod Brdy bohatý. Připraveny jsou vánoční prohlídky zámku pro rodiny s dětmi, zdobení perníčků ve tvaru zámku, adventní koncert i nová slavnost Světlo adventní.

Foto: Jana Digrinová

Mníšecký zámek, když zapadne sněhem

Článek

Advent je doba čekání na příchod Spasitele. Měl by to být čas zamýšlení se nad sebou a rozjímání. Takovou společnou slavnostní příležitost letos připravila mníšecká farnost a město Mníšek pod Brdy.

Program s názvem Světlo adventní začne na železnou neděli 28. listopadu od 19.00 hodin na náměstí F. X. Svobody. Přijďte společně rozsvítit vánoční strom a vánoční výzdobu města. Každý dostane svíci s ochranným krytem a společně se vydáme do kostela sv. Václava, kde proběhne kratičká adventní bohoslužba.

„Chceme dát lidem silný společný zážitek na začátku adventu a popřát si mnoho dobrého v předvánočním čase,“ říká jeden z organizátorů Miloš Navrátil.  

Slavnostní program pro rodiny s dětmi již tradičně připravili na zámku Mníšku pod Brdy. „O víkendu proběhnou Vánoční prohlídky, kde si budeme povídat o tradicích a zvycích a o historii vánoc v Čechách. Chybět nemůže vyprávění o vánoční hvězdě nebo o tom, jak dřív hospodyňky pekly vánočku a jaké krkolomnosti přitom podstupovaly. Některé vánoční zvyky si vyzkoušíme. Například pouštění lodiček, házení botou nebo rozkrojení jablíček. Děti si odnesou dárek, který najdou pod zámeckým vánočním stromkem,“ popisuje prohlídku zástupkyně kastelána Lenka Pružinská.  

V sobotu je připraven speciální výtvarný ateliér, kde si děti i dospělí vyzdobí perník. Nebude to perník ledajaký. Bude mít tvar mníšeckého zámku se svými pověstmi opředenými třemi věžemi, které nechal v 17. století postavit zakladatel zámku Servác Engel – česky anděl. Začíná se vždy od 10.00 a končí se 16.00 hodin.

V neděli od 17.00 hodin jste zváni do Zimní jídelny na adventní koncert s názvem Pražské Mozartovo trio a naši žáci. Program připravil učitel Miloš Bydžovský. Podrobnosti najdete na www.zamek-mnisek.cz.  

Reklama

Výběr článků

Načítám