Hlavní obsah

V Městské nemocnici Ostrava zprovoznili zmodernizované prostory

Novinky, Josef Zajíc

Z rozpočtu města Ostravy byly v předchozích měsících rekonstruovány nemocniční prostory pro potřeby všeobecného oddělení praktického lékařství a pro odbor informačních a komunikačních technologií.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 219.2017 Modernizované prostory v MNO. Ředitel MNO P. Uhlig, primářka Z. Richterová, M. Mariánek, námětek primátora.

Článek

„Za téměř sedm miliónů korun prošlo úpravami více než 600 metrů čtverečních podlahové plochy. Nové prostory již využívá odbor IT. Ordinace všeobecných praktických lékařů začaly sloužit pacientům v úterý 12. září,” informovala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí Městské nemocnice Ostrava a Magistrátu města Ostravy.

„K těmto změnám nás vedl především stav dosud užívaných prostor. Svému účelu nevyhovovaly stavebně ani morálně. Scházel výtah i bezbariérový přistrup. Modernizací a proměnou prostor, které v minulém týdnu začaly sloužit všeobecnému praktickému lékařství, přinášíme pacientům vyšší komfort poskytovaných služeb a také zaměstnancům lepší podmínky pro práci,” řekl ředitel Městské nemocnice Ostrava MUDr. Petr Uhlig.

V jihozápadní polovině objektu je umístěno jedno pracoviště všeobecného lékařství - ordinace a sesterna. Patří k ní ještě vyšetřovna s EKG a pracovna vrchní sestry. V severovýchodní polovině objektu jsou umístěny dvě ordinace se sesternami, čekárna, denní místnost zaměstnanců a malý sklad. Sociální zázemí pro pacienty a zdravotnický personál je umístěn na hlavní chodbě u výtahu.

Nové prostory využívá také odbor informačních a komunikačních technologii, který je na jednom místě, což je výhoda pro všechny pracovníky IT. Kromě jednotlivých místností odborných pracovníků IT je zde také učebna pro školení zdravotnického personálu.

Podle Ing. Richarda Hudce, zástupce vedoucího odboru, se pracovníci starají o to, aby IT síť a další zařízení s ní související po celé nemocnici fungovala. Pokud někdo potřebuje nějaký počítač opravit, tak chybu nebo porouchaný počítač opraví. Nemocnice má okolo 800 počítačů a několik desítek serverů, které se starají o chod aplikací. 

„Ve fondu pro nemocnici jsou stovky miliónů korun, které postupně změní Městskou nemocnici Ostrava v moderní instituci evropského formátu. V tomto případě se jedná sice o proměnu malé části areálu, zefektivnila ale práci IT specialistů a nabízí větší komfort pacientům praktických lékařů. Tím ale změny teprve startují. Aktuálně jsme vyhlásili veřejnou zakázku na stavební úpravy pavilonů H1 a H2, ve kterých najde po modernizaci své útočiště oddělení následné intenzivní péče. Do další fáze se navíc dostala studie proveditelnosti centrálních operačních sálů,” podotkl Michal Mariánek, náměstek primátora města Ostravy.

„Ve fondu pro rozvoj Městské nemocnice Ostrava je aktuálně 404 miliónů korun,” dodala Andrea Vojkovská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám