Hlavní obsah

V Městské knihovně v Kyjově zazpívá šansony herec a zpěvák Jiří Bartoň

Novinky, Robert Rohál

Staré filmové melodie zazpívá v pondělí 9. prosince v 17 hodin v Městské knihovně v Kyjově herec a zpěvák Jiří Bartoň. Kyjovského rodáka doprovodí v rámci předvánočně laděného vystoupení mladá pianistka Marie Drkulová.

Foto: archiv Jiří Bartoň

Herec a šansoniér Jiří Bartoň.

Článek

Zatímco letos na jaře představil v Městské knihovně v Kyjově jako jeden z autorů publikaci Velká kniha herců první republiky a protektorátu, nyní bude na programu jeho šansonový recitál. Z písní, které zazpívá, půjde vesměs o melodie ze starších českých filmů (Začít znova, Ztracená tvář, Roztržka, Mučedníci lásky, Limonádový Joe, Lásky mezi kapkami dešti, Den pro mou lásku a další).

Vedle nich uslyšíme také písně, které v žádném filmu nezazněly, například šanson Prohlížím si tě na fotkách, Suchého Sněhová vločka nebo takřka zapomenutý šanson Max, který je poctou všem doprovodným klavíristům z éry, kdy film byl ještě němý.

Kyjovské publikum má tak možnost setkat se zajímavým šansoniérem, spisovatelem a hercem, kterého může znát také z několika televizních seriálů. Bohatá je jeho divadelní dráha, což dokladují inscenace z poslední doby - Pan Kaplan má stále třídu rád, Everyman a Leviatan, v nichž hraje titulní role.

Letos v říjnu proběhla v pražském Divadle U22 premiéra komedie německého dramatika Davida Giesselmanna O klucích aneb Jsem kuchta, ve které vytvořil postavu státního zástupce Aschenbacha. A v kinech se brzo objeví také nový český film Promlčeno, ve kterém Jiří Bartoň hraje po boku Norberta Lichého.

Do celkového výčtu jeho aktivit patří nejen pedagogická činnost na Mezinárodní konzervatoři Praha, ale také jeho intenzivní zájem o numerologii, o níž vypráví na besedách po celé republice. Stejně tak

přednáší o filmu a filmových hvězdách první republiky a protektorátu. Jenom letos takových přednášek absolvoval po knihovnách v rámci Čech a Moravy téměř dvacet.

Spolu se Soňou Drábkovou se stali tvářemi foto kolekce Nostalgia, z níž vznikl i charitativní kalendář na příští rok Nostalgia 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám