Hlavní obsah

V mé nové knize nejde o žádné paměti, říká hudební skladatel a nyní i spisovatel Zdenek Merta

Novinky, Robert Rohál

Už první kniha Zdenka Merty přesvědčila o jeho pozorovacím talentu a schopnosti vyprávět pozoruhodným způsobem. Jeho nová publikace Křížem krážem je souborem barvitých epizod z autorova života, kdy na koncertních výjezdech či výpravách za múzou zavítal do různých koutů světa.

Foto: archiv Zdenek Merta

Úspěšný hudební skladatel i spisovatel Zdenek Merta.

Článek

Kam všude se prostřednictvím vaší nové knihy Křížem krážem aneb Dobrodružství potulného muzikanta dostaneme?

Můžete se mnou navštívit naše evropské sousedy, ale podívat se i do míst vzdálenějších – do USA, Číny, Petrohradu nebo třeba na Kostariku a do Indonésie. Je to kniha o lidech, známých i neznámých, o muzice, ale v neposlední řadě také o hodnotách, pro které stojí za to žít a psát - ať už knihy nebo hudbu...

Co vás k napsání vaší druhé knížky inspirovalo? Přetlak zážitků či zájem nakladatelství?

Já měl sporadické zápisky z cest na různých papírkách, které jsem našel doma při úklidu polic. Tak jako tak dobře posloužily k oživení některých situací - něco se mi líbilo, něco mě překvapilo. Nejde však o žádné paměti, snažil jsem se použít jen to, co bylo - pro mne - zábavné a disponovalo pointou. Zájem nakladatelství a čtenářů mé první knihy psaní urychlil, nepochybně.

Už jste zaznamenal první ohlasy a jak dopadl její nedávný křest?

To byl vzácný večer v La Fabrice, knihu do světa vyprovodili muzikanti, se všemi jsem si zahrál. Možná stačí jména některých z nich – Petr Janda, Franta Segrado, Vladimír Merta, Eva Emingerová, Jirka Schmitzer, Katarína Landlová, Felix Slováček...  Samozřejmě u toho nechyběla Zora Jandová a naše dcera Esther, prostě pěkně barevný koncert. Potom jsme hodinu hráli staré rockové šlágry, docela maso. Na čtenářské ohlasy je ještě brzo, po tom večeru jsem však dostal hodně milých mailů.

Máte za sebou úspěšnou knihu Pražská svatba a před pár dny vám vyšla druhá knížka Křížem krážem. Budete v psaní pokračovat?

Téměř jistě budu psát dál, uvidíme, jak se mi bude dařit. Mám rozepsanou novelu se silným příběhem a chtěl bych dokončit román, kterým jsem vlastně začal. Mám však před sebou i vzrušující hudební projekty, jsem asi na dobré vlně.

Reklama

Výběr článků

Načítám