Hlavní obsah

V Mariánských Lázních vzniká jedinečná dendrologická stezka

Novinky, Jakub Vohnout

Odbor životního prostředí Městského úřadu Mariánské Lázně začal pro obyvatele a návštěvníky budovat dendrologickou stezku, díky které se všichni dozví, jaké zajímavé dřeviny v místních parcích rostou. Činí tak u příležitosti výročí 200 let, co do města přijel Václav Skalník, aby mu dal podobu a charakter, který dodnes obdivují lidé z celého světa.

Foto: Zdeněk Král

V městském parku Skalníkovy sady v centru Mariánských Lázních se nachází hned několik stromů nové stezky.

Článek

Právě díky němu jsou Mariánské Lázně označované jako nejkrásnější parkové město České republiky. Park v historickém centru města je zajímavý nejenom svou kompozicí, ale také použitím různých druhů dřevin. Navíc u asi 15 až 20 kusů označených dřevin je předpokládaný věk kolem 200 let, což znamená, že jsou v parku ještě z doby založení Václavem Skalníkem.

Prvním krokem při tvorbě stezky bylo označení víc než stovky zajímavých nebo významných dřevin. Tyto jmenovky byly originálně navrženy a vyrobeny ve spolupráci s místní umělkyní Nelou Havlíčkovou, která se věnuje výrobě porcelánových objektů. 

„Tímto bych chtěla Nele Havlíčkové poděkovat za vstřícnost a spolupráci. Celkem bylo zatím označeno 110 kusů dřevin. Označeny jsou zejména ty druhově zajímavé, nebo svým odhadovaným věkem spadající do období založení tohoto přírodně krajinářského lázeňského parku. Snahou Správy veřejné zeleně je do budoucna vytvořit komplexní informační systém týkající se dřevin, který přiblíží místním a návštěvníkům jejich zajímavosti a historii,“ sdělila referentka Správy veřejné zeleně Městského úřadu Mariánské Lázně a autorka projektu Zora Rákosová.

Do budoucna by měly vzniknout například i webové stránky, kde by bylo možné jednotlivé dřeviny najít a dočíst se o nich různé zajímavé informace. Plánováno je také dendrologickou stezku doplnit několika infotabulemi přímo v parcích, kde se návštěvník dozví, kudy trasa vede, kde se na trase nacházejí jednotlivé dřeviny a jaká je historie té které části parku.

Reklama

Výběr článků

Načítám