Hlavní obsah

V Lysé nad Labem můžete vidět tři tisíce prací šikovných seniorů

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtka 20. do neděle 24. června pořádá Centrum zdravotních a sociálních služeb Poděbrady u příležitosti celostátní výstavy Senior – Handicap: aktivní život na výstavišti v Lysé nad Labem unikátní výstavu Šikovné ruce našich seniorů.

Foto: Jan Řehounek

Návštěvníci obdivují vystavené práce

Článek

Jedná se o akci, která nemá v Evropě obdoby. Bude sestavena zhruba ze tří tisíc ručních prací, výtvarných děl, exponátů lidových řemesel a dalších artefaktů, které vytvořily ruce seniorů v domovech důchodců, pečovatelských zařízeních, klubech důchodců, ale i lidí, kteří mají to štěstí, že mohou stále žít ve svých domovech. Nejen s hmotnými artefakty se mohou soutěže zúčastnit, neboť samostatnými kategoriemi jsou ještě fotosoutěž a soutěž literární.

„Soutěž je významným prvkem v aktivizaci dříve narozených, pro mnohé z nich se stává cílem celoročního snažení. Řadě lidí vrací chuť do života, udržuje je v kondici, zprostředkovává jim důležité sociální kontakty, přináší jim pocit, že ještě něco dokážou, co přinese radost i jiným lidem,“ uvedla Věra Součková, zakladatelka akce, která se letos uskuteční již podevatenácté.

Od neděle 17. do středy 20. června nainstaluje tým dobrovolníků z došlých přihlášených prací rozsáhlou expozici.

Ve středu odborná porota, v níž jsou vedle vyhlašovatelů i sociální pracovníci a výtvarníci, práce zhodnotí a udělí ceny, které budou předány v pátek 22. června na slavnostním setkání tvůrců, při němž bude vyhrávat Městský dechový orchestr Františka Kmocha Kolín a vystoupí mažoretky z Poděbrad.

I pro ostatní dny je připraven pestrý kulturní program – namátkou folklorní tanečky dětí z MŠ Milovice, country tance členů SPCCH Poděbrady, Staročeská beseda baráčníků z Lysé nad Labem, pěvecké vystoupení dětí ze ZUŠ Lysá nad Labem, irské tance, Kavárnička dříve narozených, k tanci a poslechu zahrají kapely Poděbradka a Eso. Nebudou chybět ani aktivizační programy, například tvořivé dílny, ukázky tréninku paměti, relaxace pohybem či fotbal v chůzi pro 60+.

Výstava je doplněna expozicemi a stánky poskytovatelů sociálních služeb, nebude chybět ani Středočeský kraj či Ministerstvo práce a sociálních věcí, zúčastní se i poradenské agentury.

Výstava ale není určena jen seniorům. Každoročně ji navštěvují tisíce lidí všech věkových kategorií – dochází zde ke generačnímu propojení – kteří při odchodu nešetří nadšenými slovy chvály a obdivu.

Výstava bude otevřena od 20. do 24. června, vždy od 9. do 17. hodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám