Hlavní obsah

V Ledcích si na další netradiční biatlon tentokrát posvítí

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podobně, jako pokračuje seriál závodů Světového poháru v biatlonu, pokračují i netradiční biatlony pořádané Klubem netradičních nápadů v Ledcích. Po úspěšné premiérové akci, která proběhla za účasti dvaceti čtyř závodníků 14. ledna odpoledne, je tentokrát na programu biatlon noční.

Foto: Klub netradičních nápadů Ledce (archiv)

V pátek 27. ledna se v Ledcích pojede Noční biatlon.

Článek

Zatímco část naší biatlonové reprezentace tento týden bojuje o tituly evropských šampiónů v moderní osvětlené zimní aréně v polském městě Duszniki Zdrój, těsně za hranicemi, v nočně nasvíceném areálu v Ledcích půjde v pátek 27. ledna především o dobrou zábavu. I když i na druhé straně Orlických hor vystoupí nejlepší závodníci na stupně vítězů a obdrží ceny.   

„Myšlenka uspořádat noční biatlon nás napadla hned, když finišoval první denní biatlon,” prozradil Honza Šmída z Klubu netradičních nápadů, kdy se rozhodli závod zopakovat.

Do sebe ovšem muselo zapadnout několik podmínek. „Prvním předpokladem pro konání nočního závodu je osvětlení areálu, což u nás v Ledcích máme připravené pro letní sportovní a kulturní aktivity - noční nohejbalové turnaje, Ledeckou lávku, Letní kino Ledce. Podmínkou také bylo, aby nám vydržel sníh,” připomněl Šmída.

„No, a samozřejmě velký ohlas po prvním závodě. Nejen nadšení soutěžících a diváků, ale i neuvěřitelný počet zhlédnutí reportáže ze závodů na facebooku, kde se během 24 hodin na záznam podívalo téměř 10 000 lidí,” ještě dodal.

Naprosto nezbytným předpokladem však je především ochota všech dobrovolníků uspořádat akci znova - a ta v Ledcích, obci s třemi stovkami obyvatel, nechybí.

Adepty nočního biatlonu v Ledcích, který začíná v 18 hodin, bude jistě zajímat, že profil a délka trati, včetně trestného kola, se nezmění, pouze se zvětší vzdálenost terčů od palebné pozice. Závodníci opět pojedou ve skupinách s hromadným startem, s následným postupem do semifinále a finále.          

A drobná zajímavost na závěr: Ačkoliv by se mohlo zdát, že název obce Ledce na pomezí Rychnovska a Královéhradecka, souvisí s ledem a zimou jako takovou, což by mohlo eventuálně být i historickým základem současných netradičních aktivit, není tomu tak. Název totiž pravděpodobně vznikl zdrobnělinou nebo zmenšením slova lado nebo lada, neboli pustá, nezoraná země - malá lada.

Reklama

Výběr článků

Načítám