Hlavní obsah

V Kutné Hoře byl slavnostně otevřen 62. babybox v České republice

Novinky, Jiří Kubík

Již 62. babybox v České republice byl slavnostně otevřen 29. července v Kutné Hoře. Představili ho hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, ředitel středočeské ZZS Martin Houdek a otec babyboxů Ludvík Hess. Mezi hosty byli středočeská radní Jiřina Fialová a starosta Kutné Hory Ivo Šanc.

Foto: Jiří Kubík

Hejtman Miloš Petera, ředitel ZZS Martin Houdek a zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess při slavnostním zahájení provozu zařízení v Kutné Hoře.

Článek

”Jsem velmi rád, že také v Kutné Hoře je nový babybox. Jsem si vědom toho, že v životě ženy mohou nastat natolik těžké situace, že se rozhodne vzdát se svého dítěte. Babybox je zařízením, které umí v těchto kritických okamžicích dětem zachránit život. Vítám, že Středočeský kraj se může prostřednictvím zdravotnické záchranné služby, které je zřizovatelem, na této službě podílet. Děkuji všem, kteří se o rozvoj záchranné sítě babyboxů ve středních Čechách zasloužili,” řekl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.  

„Tato zařízení mají své příznivce i odpůrce a já patřím k té první skupině, protože si myslím, že pomáhají zachraňovat lidské životy,“ uvedl ředitel záchranky Martin Houdek a dodal: „Proto jsem neváhal, když se nabídla možnost umístit babybox na náš objekt.“

Umístění babyboxu v Kutné Hoře přivítala i radní Středočeského kraje pro oblast zdravotnictví Jiřina Fialová. „Děkuji všem, kteří se na vybudování tohoto prospěšného zařízení v Kutné Hoře podíleli. Přeji si, aby kutnohorský babybox nemusel být nikdy použit. Ale když už by k tomu mělo dojít, je dobře, že jsme připraveni,” řekla radní Jiřina Fialová.

Babybox je umístěn v sídle kutnohorské zdravotnické záchranné služby, kde kdysi býval vchod na pohotovost. Schránka je nejnovějšího typu, je vytápěná a klimatizovaná, její dvířka se otevírají automaticky.

„Upřednostňuji toto umístění, než někde v areálu nemocnice,” uvedl Ludvík Hess s tím, že jen stěží si dovedeme představit stres a nervozitu maminky, která se rozhodne kvůli své tíživé situaci dítě odložit. „Hledat v tomto stavu na pláncích areálu nemocnice, kde se nachází babybox, je jen další komplikace, která může vyústit odložením miminka třeba na chodbě nemocnice.“

Babybox bude spravovat výjezdová základna Zdravotnické záchranné služby v Kutné Hoře, jelikož místní nemocnice nemá dětské ani gynekologicko-porodnické oddělení, kam by nalezení novorozenci byli předáni. Záchranáři přepraví odložené děti do nemocnic, kde příslušná oddělení mají.

„Miminka budeme po jejich vyzvednutí z babyboxu a ošetření předávat na dětská oddělení do nemocnice v Kolíně nebo Čáslavi. Tím, že je převezmeme z babyboxu my, urychlíme proces ošetření a transportu,“ sdělil primář záchranné služby v Kutné Hoře Otomar Kušička.

Na zřízení babyboxu přispěla Kutná Hora a okolní obce. Dodnes zachránily babyboxy v ČR celkem 107 dětí a jen letos jich už bylo sedm. Ve středních Čechách je nyní 10 babyboxů. „V nejbližší době chceme nové babyboxy umístit v Berouně a v Rakovníku. Chceme také přemístit babybox v Kladně, který není na vhodném místě,” doplnil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám