Hlavní obsah

V Krupce otevírají mikrojesle pro nejmenší děti

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech v Krupce začínají uvádět v život další projekt, který výrazně ulehčí život rodinám s dětmi.

Foto: Archiv Oblastní charita Teplice

Mikrojesle jsou zařízením pro nejmenší děti

Článek

Veřejné služby pro mladé rodiny jsou jednou z oblastí, které vedení krupské radnice dlouhodobě věnuje svoji pozornost, a proto vítá také myšlenku provozování mikrojeslí.

„Podpora rodin s dětmi patří mezi naše priority. Myslím, že každý z nás zná rčení, že jak kdo zaseje, tak také sklidí. Proto je třeba našim dětem věnovat maximální pozornost a jejich rodiče podporovat tak, jak to situace dovolí. Jsem rád, že takové zařízení bude v našem městě fungovat," řekl k mikrojeslím v Krupce starosta města Zdeněk Matouš.

Mikrojesle v Krupce dostaly jméno Kyliánek a od 1. dubna budou provozovány Oblastní charitou Teplice, se kterou krupská radnice dlouhodobě spolupracuje. Město Krupka je partnerem celého projektu, díky kterému budou mikrojesle v provozu do konce září 2019. V případě trvajícího zájmu pak bude nutné hledat další zdroj financování, kterým je v současné době Evropská unie.

„S ohledem na zkušenosti z jiných měst očekáváme i v Krupce o tuto službu velký zájem. Vím o tom, že ve městech, ve kterých mikrojesle otevřeli dříve, mají již naplněnou kapacitu i pro příští školní rok,” řekl k jejich otevření ředitel Oblastní charity Teplice Pavel Majerák.

Mikrojesle jsou zařízením péče o nejmenší děti od 6 měsíců do 4 let (do dovršení pátého roku věku dítěte). Jedná se o pilotní ověření péče o nejmenší děti v mikrojeslích v ČR. Jejich zřízení je podporou rodičů malých dětí, kteří si aktivně hledají zaměstnání, rekvalifikují se, studují v denní či kombinované formě vzdělávání, podnikají nebo jsou zaměstnáni. Jsou tedy určeny dětem rodičů, kteří naplňují výše uvedené konkrétní podmínky. 

Dítě může být v zařízení dlouhodobě i nárazově třeba jen dvě hodiny. Zřizovatel mikrojeslí však musí dodržet podmínku, kterou je maximální počet dětí v konkrétním čase, což jsou čtyři děti. „Provozní doba je plánována od 8 do 16 hodin. V případě potřeb rodičů, kteří pracují na směnný provoz, je možno dobu provozu upravit či prodloužit. To se týká i víkendových dní,” doplnil Pavel Majerák.

Pobyt dítěte v mikrojeslích je pro rodiče zdarma. Stravování dětí si zajišťují rodiče sami tak, že pro dítě připraví jídlo a uloží je do vhodného obalu. K dispozici budou elektrospotřebiče k uchování a ohřevu potravin. O děti se postará chůva, která musí naplňovat podmínku kvalifikace danou MPSV. Chůva připravuje i plán péče a výchovy a je prvním kontaktním pracovníkem pro rodiče.

Projekt je podpořen Evropskou unií prostředky Operačního programu Zaměstnanost. Díky tomu bylo možné v Krupce připravit prostory mikrojeslí v domě s názvem Agapé II v ulici Pod Dolní drahou a následně zajistit financování provozu až do 30. září 2019. Rodiče, kteří mají zájem o využití mikrojeslí, mohou vyplnit přihlášku a zaslat doporučeně na adresu: Oblastní charita Teplice, Thámova 711/20, 415 01 Teplice. Přihláška a podmínky přijetí dítěte jsou ke stažení na www.teplice.charita.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám