Hlavní obsah

V Klatovech slavnostně otevřeli zrekonstruovaný refektář jezuitské koleje

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Jezuitský refektář, který byl obnoven péčí města Klatovy nákladem přesahujícím 36 milionů Kč s příspěvkem Plzeňského kraje ve výši 8 milionů Kč, se v pátek 29. listopadu slavnostně otevřel veřejnosti. Město Klatovy má novou chloubu.

Foto: foto Jiří Strašek, stránky Refektáře jezuitské koleje

Nově opravené prostory bývalého refektáře v jezuitské koleji požehnal plzeňský biskup Mons. ThLic. Tomáš Holub, Th.D.

Článek

„Refektář je nejvýznamnější částí jezuitské koleje. Ačkoliv ostatní prostory město Klatovy postupně opravilo a účelně je dnes využívá, refektář stále na svůj pomyslný úkol čekal. V roce 2018 však zastupitelstvo města rozhodlo uskutečnit projekt jeho obnovy a přeměny ve víceúčelový společenský sál doplněný samostatnými klubovnami a kvalitním zázemím. Rozpočet přesáhl 36 milionů Kč, bezpochyby významně napomohla i podpora Plzeňského kraje ve výši 8 milionů Kč, kterou jsme obdrželi," informoval místostarosta Klatov Ing. Václav Chroust.

Dílu přijel požehnat plzeňský biskup 

Nově opravené prostory bývalého refektáře v jezuitské koleji požehnal plzeňský biskup Mons. ThLic. Tomáš Holub, Th.D., za účasti hejtmana Plzeňského kraje Ing. Josefa Bernarda a primátora Plzně Mgr. Martina Baxy. Zazněla krásná slova za důstojného moderování místostarosty Klatov Václava Chrousta a atmosférou se nesla čirá radost.

Součástí slavnostního otevření refektáře jezuitské koleje byl od 19 hodin i koncert, na kterém vystoupilo Consortium musicum Plzeň a jejich hosté a Kolegium pro duchovní hudbu pod vedením Víta Aschenbrennera. Na závěr koncertu nadšené publikum odměnilo učinkující dlouhým, několikaminutovým potleskem.

Město Klatovy má novou chloubu

Kompletní rekonstrukce refektáře završuje obnovu jezuitské koleje. Nové jsou veškeré izolace, rozvody vody, kanalizace, elektroinstalace, ústřední vytápění, vzduchotechnika, omítky, obklady, dlažby a parketové podlahy. Opravena je fasáda, decentně restaurována je krásná štuková výzdoba.

„Vzniklo tak komplexní společenské centrum, kde bude možné konat koncerty, výstavy, přednášky, společenské akce i jednání zastupitelstva. Budeme dbát na to, aby se refektář stal součástí společenského života města a trochu i "odtížil" slavnostnímu sálu klatovské radnice,” dodal Václav Chroust.

„Až bude opraven i jezuitský kostel na náměstí, budou Klatovy skutečnou barokní perlou kraje,” poznamenal plzeňský primátor Mgr. Martin Baxa.

Den poté proběhl Den otevřených dveří

V sobotu 30. listopadu od 9 do 18 hodin proběhl Den otevřených dveří jezuitského refektáře, který široké veřejnosti nabídl bohatý kulturní program: historické přednášky prof. Royta a prof. Čorneje, hudební vystoupení souborů a orchestrů ZUŠ Josefa Kličky, výtvarné dílny Městské knihovny Klatovy a další.

V průběhu dne otevřených dveří refektářem prošly stovky návštěvníků, kteří nešetřili slovy chvály a uznání.

Reklama

Výběr článků

Načítám