Hlavní obsah

V Karviné nechtějí zrušit vlakovou zastávku

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednoznačný nesouhlas odeslalo v těchto dnech město Karviná na žádost Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) na úplné zrušení vlakové zastávky v Darkově. Ta je vzdálená zhruba dva kilometry od karvinského Hlavního nádraží.

Foto: Město Karviná

Zastávka Karviná-Darkov

Článek

"Lidé jezdí do práce a z práce. Nevidíme jediný důvod, proč by měli chodit pěšky na jinou zastávku. Dráhy už zredukovaly počet vlaků, které v Darkově zastavují. Také s tím jsme nesouhlasili, přesto se to stalo. Nyní chce SŽDC zrušit zastávku úplně, s tím však nemůžeme souhlasit. Minimálně vlaky vozící lidi do práce by zde stále zastavovat měly," shrnul stanovisko města primátor Tomáš Hanzel.

Rada nesouhlas vedení města podpořila a SŽDC už stanovisko Karviné v těchto dnech bylo odesláno. V Darkově v současnosti zastavuje 12 vlaků ve směrech Bohumín a Český Těšín (z dřívějších 37 včetně sobot a nedělí, resp. 40 jich jezdívalo v pracovních dnech).

Dráhy už přes nesouhlas města zrušily vloni zastavování většiny spojů v Darkově s argumentem, že zastávku u oněch 37 (resp. 40) vlaků využívalo méně než 10 lidí týdně v obou směrech. Od prosince loňského roku tak ve směru na Těšín zastavuje v Darkově vlak pouze sedmkrát denně, na Bohumín pětkrát za den, ostatní projíždějí. Počty cestujících přitom podle výpočtů samotných drah dosahují v průměru 109 ve směru na Těšín a 80 lidí jedoucích na Bohumín za týden.

"Dráhy argumentují stejnou metodikou výpočtů, ale přitom počty lidí zdaleka nedosahují oné kritické hranice 10 a méně za týden. Nemůžeme tedy souhlasit s dalším zhoršením komfortu pro karvinské cestující," doplnil primátor Hanzel.

Reklama

Výběr článků

Načítám