Hlavní obsah

V Kadani můžete adoptovat třeba včelku Máju

Novinky, Václav Vlasák

V Kadani přišli se zajímavým nápadem, jak mohou lidé přispět na provoz a udržování hospodářské zahrady ve františkánském klášteře.

Foto: Václav Vlasák

Úly v zahradách františkánského kláštera v Kadani.

Článek

Františkánský klášter v Kadani patří mezi národní kulturní památky. Součástí jeho areálu je i hospodářská zahrada, kde mohou návštěvníci zhlédnout některé plodiny, jaké zde mniši kdysi pěstovali. Především je to vinná réva a chmel.

Najdete zde také hospodářská zvířata, především ovce a kozy. Novinkou jsou včelí úly, které se zde objevily letos v březnu. Očekáváno je selátko prasete kadeřavého, které nahradí loni uhynulou Cecilku. Ta v zahradách žila od selátka požehnaných deset let.

„Protože údržba zahrad a chov hospodářských zvířat vyžaduje stále vyšší nároky a rádi bychom život v zahradách i nadále zlepšovali a rozšiřovali, rozhodli jsme se umožnit přispět na péči o místní faunu a flóru každému, kdo projeví zájem. Mohou si za 100 korun adoptovat svoji včelku,“ vysvětlil Jan Losenický, ředitel Kulturních zařízení Kadaň.

Adoptivní rodiče se kromě rodného listu mohou těšit na skleničku medu s originální etiketou a navíc na podzim si budou ještě moci vybrat libovolnou akci v klubu kulturního domu Střelnice, kterou navštíví zdarma.

Adopci mohou zájemci provést kdykoli v otvírací době v Městském muzeu ve františkánském klášteře, v tamější Konírně nebo v Informačním centru na Mírovém náměstí v Kadani. Včeličku si samozřejmě mohou pojmenovat, jak chtějí. Včel je v úlech dost, takže se dostane na každého.

„Jedná se také o velmi pěkný dárek, který jistě potěší jak děti, tak dospělé. Zaručujeme, že peníze budou užity adresně na zkvalitnění prostředí pro zvířátka i pro návštěvníky zahrad,“ ujistil Jan Losenický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám