Hlavní obsah

V Jeseníku chtějí novou tradici – bál pod širým nebem

Novinky, Věra Janků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíc květen je pro lázeňská místa časem otevírání pramenů a zahajováním lázeňských sezón. Nejinak je tomu v Jeseníku. V tamních Priessnitzových léčebných lázních ovšem pro návštěvníky připravili vedle tradičního víkendového programu jednu novinku. Májový bál na promenádě.

Foto: archiv východočeského Spolku panstva

Do časů Vincenze Priessnitze nahlédnete díky letošnímu zahájení lázeňské sezony v Jeseníku.

Článek

Ples pod širým nebem má nastartovat novou tradici inspirovanou historií. „Navazujeme na rok 1839, kdy podle historických pramenů lázeňská šlechta v čele s princem Nasavským a knížetem Lichtenštejnem uspořádala ples v přírodě. Gräfenberk prý tehdy svítil do dáli jako moře plamenů,“ představil originální zahájení sezony obchodní ředitel lázní Tomáš Rak.

Bál se bude odehrávat na promenádě před hudebním altánkem v sobotu 14. května od půl osmé večerní.

Nejen jeho netradiční umístění na loučemi osvětlené promenádě se zurčící Reinholdovou fontánou by mělo vybízet k účasti. Na bál v koňském kočáře přijede Vincenz Priessnitz s chotí a po celý večer bude na plese přítomna další zajímavá návštěva.

„Plesu se bude účastnit osm párů z východočeského Spolku panstva na tvrzi Žíželeves, kterému učarovala Priessnitzova doba, tedy tzv. biedermeier. Páry budou tančit mezi ostatními hosty, korzovat a proběhne také módní přehlídka nádherných zdobených šatů s vyšívanými korzety a bohatými krinolínami,“ uvedl Rak.

Svou kreativitu však mohou předvést i přítomní hosté. Nejoriginálnější historický doplněk nebo přímo celý oděv organizátoři odmění zajímavou cenou. O historickou návštěvu ovšem nebudou ochuzeni ani hosté odpoledního programu na lázeňském hřišti. Krásné historické róby spolek představí i tam.

Více se o bále a víkendovém programu dozvíte na www.priessnitz.cz nebo na facebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám