Hlavní obsah

V horkem rozpálených Podsedicích zazářila skupina Pacifik

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý ročník country festivalu Podsedická facka, který se konal v sobotu 30. června, ozdobila perla v podobě Tonyho Linharta, Pacifiku a dalších countryových kapel a tanečních skupin

Foto: Jiří Růzha

Podsedická facka II. - Tony Linhart, Helena Maršálková to je Pacifik

Článek

Říkají si Podseďáci a občanské sdružení Pro-v-a-z-e-k, pocházejí z Podsedic, kde se již o nepaměti docela dobře fackovalo.... Ovšem Podsedická facka aneb country pohlazení je pouze o perfektní muzice a skvělém tančení, i když název trochu zavádí, opravdu se tam nefackuje.

Letošní druhý ročník přinesl oproti tomu loňskému řadu změn a to viditelně k lepšímu. Organizátoři počítali se vším, ovšem nepočítali s takovým horkým počasím, a tak diváci posedávali ve stínu, ať již přírodním, nebo pod slunečníky a stany. Občerstvení bylo skvělé (sám pisatel si byl několikrát pro Maso na pánvi) a ceny příjemné. Pivko bylo jako křen a hlavně se pamatovalo i na řidiče a děti.

Ovšem festival není o jídle, ale o muzice. Během dne se v divácké soutěži představila řada regionálních folkových, countryových, westernových a bluegrassových skupin. Skupina RUMband z Podsedic, folkgrassová skupina Lást Kafe z Lovosic, newfolková skupina Bedňáci z DNS Čížkovice, skupina Country Trasch, country skupina Wodstolu, country skupina Petra Band z Lovosic, country skupina Pardálové z Chomutova a bluegrassová skupina Red Leaf z Úštěka. Cenu diváka o nejlepší amatérskou kapelu a šek na nákup hudebního nástroje v hodnotě 2000 Kč vyhrála po velikém boji skupina Red Leaf.

Muzika byla nádherná, ale festival není jen o muzice, ale i o countryovém tančení. Vždy v přestávkách, kdy se střídaly kapely, se postupně divákům představily country skupiny Lucarino Dance z DNS Čížkovice, skupina Bílý zajíc z Libochovic, skupina Country z družiny ze ZŠ Třebívlice a trochu moderny do ukázek vnesla skupina Warmsreet z Třebenic.

Ovšem největší perlou celého festivalu bylo vystoupení hostů a to ne ledajakých – skupina Pacifik a legenda českého trempinku – Tony Linhart. Zpěvačka Helena Maršálková rozezněla svůj nádherný hlas, který zněl úplně stejně jako na prvním elpíčku Pacifiku. Uprostřed písně Mississippi vypadl elektrický proud a bez mikrofonů společně s asi 400 diváky ji Pacifik dozpíval. Bylo to velmi dojemné. Pecka stíhala pecku a hodina utekla jak voda.

Úplný závěr festivalu patřil skupině Rangers Band – tak si říkají členové bývalé velmi populární skupiny Plavci a hrálo jim to jako za mlada. Zábava se protáhla hluboko do noci. Dík za nádherný den patří všem pořadatelům, ale i divákům a hostujícím kapelám a tanečním skupinám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám