Hlavní obsah

V Havířově byla zprovozněna nová železniční zastávka

Novinky, Ondřej Petráš

V pondělí 16. října byla uvedena do provozu nová železniční zastávka Havířov střed u silničního mostu na Dělnické ulici, nedaleko obchodní a průmyslové zóny a nemocnice.

Článek

Na nově vybudované zástavce budou zastavovat všechny osobní a spěšné vlaky v trase Český Těšín – Havířov – Ostrava – Opava východ (linky S1 a R1). Dálkové vlaky společnosti Regiojet tuto zastávku projíždí.

Podle předpokladů by zastávku mohlo využívat až 600 cestujících denně – vedle návštěvníků obchodní zóny například i pacienti havířovské nemocnice či dojíždějící studenti. Veřejnosti cestující do této oblasti tak odpadne nutnost zdlouhavé cesty až na železniční stanici poblíž Šumbarku. Prodej jízdních dokladů bude realizován přímo ve vlaku bez přirážky.

Cestujícím je k dispozici zvukový i vizuální informační systém, přístřešek s lavičkami, bezbariérový přístup na nástupiště a rovněž kamerový systém. Samozřejmostí je i osvětlení. Původně měla zastávka nést jméno "Havířov nemocnice", nicméně po dohodě mezi SŽDC a městem byl název změněn na "Havířov střed".

Výstavba trvala od března letošního roku a stála bezmála 37 miliónů korun. V ceně stavby byla i úprava na straně železniční infrastruktury – konkrétně úprava železničního svršku a spodku, úprava trakčního vedení a zabezpečovacího zařízení. Stavba by mohla být z větší části financována z Operačního fondu Doprava 2014-2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám