Hlavní obsah

V červnu začne v Ostravě rekonstrukce křižovatky Českobratrské ulice a Sokolské třídy

Novinky, Josef Zajíc

Křižovatka Českobratrské ulice a Sokolské třídy leží v centrálním obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Ulice Českobratrská míří ve směru Bazaly a Zoologická zahrada, zatímco Sokolská třída začíná u ulice 28. října, kopíruje řeku Ostravici a končí u železničního podjezdu, kde na ní navazuje ulice Hlučínská.

Foto: Josef Zajíc

Rekonstrukce křižovatky Českobratrská a Sokolská třída. Pohled z Českobratrské ulice z mostu Pionýrů. V pozadí Evangelický kostel.

Článek

Realizace stavby je naplánovaná na období od června do září letošního roku. Doba výluk trolejbusové dopravy nepřekročí v prázdninových měsících dobu 61 dnů.

Vozovka křižovatky dostane od června nový živičný povrch do žulového dvouřádu s kamennými obrubami. Provedení naváže na předchozí rekonstrukci části ulice Českobratrské z roku 2017 směrem k ulici Nádražní a také na probíhající rekonstrukci estakády ve směru na mostu Pionýrů.

Zrekonstruovány budou stávající chodníky, jejíchž povrch bude ze zámkové dlažby. Zhotovitel postaví parkoviště s dvanácti místy a chodníkem podél budovy Policie ČR, včetně nové příjezdové komunikace. Stejně jako v případě opravy Českobratrské ulice zpestří území nově vysázená zeleň. K záhonům a dělícím ostrůvkům pro chodce přibudou rostlinky tavolníku, nízkého keře s malými žlutými lístky.

„Oprava této důležité křižovatky v centru města Ostravy naváže na již dokončenou velkou rekonstrukci Českobratrské ulice a aktuálně probíhající estakády ve směru na most Pionýrů. Vytvoří jeden modernizovaný dopravní celek, který bude konečně důstojně plnit svou funkci významného dopravního uzlu v srdci Ostravy,” informovala investiční náměstkyně primátora města Ostravy Zuzana Bajgarová.

Vyměněno dále bude trolejové vedení a upravena světelná signalizace. Rekonstrukce semaforů zahrnuje technickou i softwarovou úpravu stávajícího řadiče, výměnu stožárů a dalších technologických komponentů. Přemístěny budou kamery městského dopravního kamerového systému. Drobné úpravy se dotknou také veřejného osvětlení.

„Zhotovitelem stavby bude vítěz veřejné zakázky, kterým je společnost Strabag a.s. Cena za objednané práce činí 21,4 milionu korun s DPH. Objízdné trasy budou rozděleny do několika samostatných etap s úpravou dopravního značení, vyznačením objížděk a úpravou režimu svícení semaforů,” doplnila Andrea Vojkovská, tisková mluvčí Magistrátu města Ostravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám