Hlavní obsah

V čele Klatov zůstává starosta Rudolf Salvetr s místostarosty Václavem Chroustem a Martinem Křížem

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V pondělí 5. listopadu ve velkém sále klatovského kulturního domu proběhlo ustavující zasedání zastupitelstva Města Klatovy. Po složení slibu zastupitelů následovalo zvolení starosty a místostarostů, zvolení rady města a předsedů kontrolního a finančního výboru. Zasedání mělo slavnostní charakter.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

V čele Klatov dál zůstává starosta Mgr. Rudolf Salvetr

Článek

Volby dopadly jasně a starosta a oba místostarostové obhájili svá místa. Starostou pro další volební období byl znovuzvolen Mgr. Rudolf Salvetr (ODS), zastupujícím místostarostou Ing. Václav Chroust (ODS) a druhým místostarostou Ing. Martin Kříž (Nestraníci).

Starostu, oba místostarosty i radu města volili zastupitelé tajně, přítomných jich bylo 26. Jediným kandidátem na funkci starosty byl Rudolf Salvetr, kterého nominoval Václav Chroust a který v tajné volbě získal 24 z 26 možných hlasů. Do funkce místostarosty nominoval Salvetr Václava Chrousta, který byl zvolen 22 hlasy, Jaromír Veselý nominoval Martina Kříže, který byl zvolen 20 hlasy.

Devítičlenná rada města

Do devítičlenné rady města vybírali zastupitelé ke starostovi a oběma místostarostům dalších šest členů. Zvoleni byli Aleš Buriánek (17 hlasů), Petr Fiala (16 hlasů), MUDr. Miloš Chroust (17 hlasů), MUDr. Bohumil Kuneš (16 hlasů) všichni za ODS. Za Nestraníky se členy rady stali MUDr. Michal Janek (16 hlasů) a Mgr. Jaromír Veselý (14 hlasů).

Na programu byla i volba předsedů kontrolního a finančního výboru. Předsedou kontrolního výboru byl zvolen Petr Votípka a předsedou finančního výboru Pavel Strolený (oba ANO).

Priority nového zastupitelstva

Nejbližší prioritou nového zastupitelstva bude rozpočet města na rok 2019, který by měli zastupitelé schválit na prvním pracovním zasedání v úterý 11. prosince.

„Máme necelé dva měsíce do konce roku a považoval bych za velmi špatné, kdyby město Klatovy vstupovalo do nového roku bez schváleného rozpočtu. Ostatně jednotlivé volební strany měly celou řadu priorit, které by chtěly uskutečnit v následujících čtyřech letech a mnohé z nich se protínají. Nyní nás čeká čtyři až pět týdnů práce na přípravě rozpočtu, budu se chtít sejít se všemi představiteli jednotlivých uskupení, která jsou zastoupena v zastupitelstvu, a věřím, že se nám podaří najít shodu a rozpočet města na rok 2019 bude schválen tak, abychom mohli začít plnit priority, které jsme si předsevzali. Do konce roku už nás čeká jediné zastupitelstvo. Doba, aby se všichni nově zvolení zastupitelé mohli seznámit s návrhem rozpočtu, není dlouhá, ale za těch pět týdnů bych byl rád, kdybychom rozpočet schválili,” řekl po skončení ustavujícího zasedání pro média Mgr. Rudolf Salvetr.

První slova znovuzvolených místostarostů

„Nejprve bych rád poděkoval voličům za to, že nám umožnili vůbec do dnešního jednání vstoupit, a dnes svým kolegům. Cítím to jako určitý závazek a zároveň se těším na spolupráci se všemi, protože jsme otevřeni spolupracovat se všemi těmi, kterým jde o dobro Klatov. Práce je před námi poměrně hodně, a myslím, že je možné se na ni těšit,” řekl Ing. Václav Chroust.

„Samozřejmě jsem rád za zvolení, za důvěru, kterou mi zastupitelé dali. A nejen zastupitelé, ale i voliči ve volbách. Myslím, že je na čem stále pokračovat, kdy v uplynulém období se spousta věcí nastartovala. Takže jsem rád, že jsem dostal šanci pokračovat a věřím, že důvěru nezklamu,” řekl Ing. Martin Kříž.

Reklama

Výběr článků

Načítám