Hlavní obsah

V Čeladné otevřeli nové nádražíčko

Novinky, Kamil Kyzlink

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo chtěl zažít pocity těch, kteří cestovali do podhoří Beskyd před sto lety, nenechal si ujít tuto netradiční jízdu. Stalo se tak v sobotu 2. dubna u příležitosti znovuotevření zrenovované budovy v železniční zastávce Čeladná, obce poblíž města Frýdlant nad Ostravicí.

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

Vlak vedla lokomotiva řady 423 z výtopny Moravská Ostrava. Tato lokomotiva byla vyrobena v ČKD Praha, již v roce 1924. Za lokomotivou pak byly řazeny historické vozy z 30. let, kterým se podle jejich konstruktéra dodnes přezdívá "Rybáky."

Na ostravských nádražích, kde vlak zastavoval, se sešlo několik desítek, možná i stovek lidí. Mimořádný vlak nezastavoval na všech stanicích, ale tam kde ano, stály davy cestychtivých, nebo čekajících fotografů. Trať za Ostravou na Frenštát už není elektrifikována a vede hezkou krajinou, takže se dají pořídit vcelku vkusné snímky.

V Čeladné vlak přivítala kromě novotou vonící zastávky i cimbálová muzika a starosta obce Čeladná pan Lukša, který je rovněž poslancem parlamentu ČR. Po příjezdu parního vlaku a krátkém úvodním proslovu pan starosta přestřihl pásku a otevřel tak novou zastávku veřejnosti.

Vlak potom pokračoval dále do města Frenštát pod Radhoštěm, protože Čeladná má pouze jednokolejnou zastávku a tak bylo potřeba trať uvolnit. Lidé tímto vlakem buďto mohli pokračovat právě na konečnou, nebo vystoupit v Čeladné, kde bylo připraveno mnoho doprovodných akcí. Předvedl se integrovaný záchranný systém, nebo si děti mohly zajezdit na koních na tamním ranči.

I když bylo poněkud pošmourno, bylo to pro mnohé lidi jistě příjemné odpoledne a hlavně - obec má konečně reprezentativní, krásnou zastávku.

Reklama

Výběr článků

Načítám