Hlavní obsah

V Brně bude k vidění osmý div světa

Novinky, Hana Nehybová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V brněnském paláci Triniti začíná v sobotu výstava Terakotová armáda prvního čínského císaře, na které budou k vidění nejen dokonalé repliky terakotové armády, ale také spousta jiných exponátů přibližující návštěvníkům fascinující čínskou historii.

Plakát zvoucí na výstavu

Článek

Císař Čchin Š'-chuang-ti (259 př. n. l. - 210 př. n. l.) byl prvním císařem čínské feudální společnosti. Sjednotil celou Čínu, rozvíjel ekonomiku i kulturu země a aby zabránil invazím severních kmenů, vybudoval dlouhou zeď. Jak bylo tehdy zvykem, nemalou pozornost věnoval i stavbě své budoucí hrobky.

Hrobka Prvního císaře patří k největším a nejbohatším na světě. Byla zařazena do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Celková plocha pohřebního areálu zabírá 46 km čtverečních a původně měla tvar pyramidy. Stavební práce na hrobce trvaly 38 let.

Posmrtný doprovod císaře tvoří terakotová armáda. Ta byla objevena v roce 1974 zcela náhodou při hloubení studny a vysloužila si označení "osmý div světa".

Archeologové do současnosti odkryli zhruba třetinu bojovníků, což představuje zhruba 8 tisíc soch válečníků v životní velikosti, 600 koní z terakoty (pálená hlína) a 125 vozů ze dřeva. Vojáci jsou každý naprostým originálem - žádný není stejný, každý má svůj specifický výraz ve tváři a postoj. Původně byli i barevní, když je však archeologové odkryli, téměř ihned zoxidovali a barva nenávratně zmizela.

Nyní si tuto armádu mohou prohlédnout návštěvníci expozice, která bude zahájena v brněnském Triniti Office Center poblíž Galerie Vaňkovka.

Existuje několik variant výstav s touto tematikou, jejich repliky bojovníků však nebyly vyrobeny v Číně a jsou odlišné i použitým materiálem. Výstava v Brně je vyjímečná tím, že pro její účely byly ve stejné čínské provincii a ze stejné terakoty vyrobeny tradičními postupy zcela věrné repliky zhruba stovky bojovníků různých hodností.

Výstava je rozdělena do několika částí. Např. na speciálním podiu jsou návštěvníci vtaženi do děje, kdy při poutavém vyprávění jsou jednotlivé sochy osvětlovány. Jiná část výstavy je zase věnována objevení terakotové armády.

Výstava Terakotová armáda (http://www.terakotovaarmada.cz/) bude slavnostně zahájena v sobotu 27. listopadu a potrvá do 31. března 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám