Hlavní obsah

V Bohumíně skončila další etapa zateplování cihlových domů za 43 milionů

Novinky, Lucie Balcarová

V Bohumíně dokončili půlroční zateplování další várky městských domů. Po věžácích a panelácích se zdejší radnice pustila do zvelebování svých cihlových objektů. Kompletní obnovou prošlo sedm cihláků v Jateční ulici a jeden podlouhlý dům s deseti vchody v Janáčkově ulici v centru Bohumína.

Foto: Lucie Balcarová

Jeden ze sedmi letos zateplených domů v Jateční ulici v centru Bohumína.

Článek

Radnice za  rekonstrukce zaplatila 43 milionů korun. Opravy se dotkly nájemníků ve 250 bytech.

„Lokalita Jateční ulice je oblíbeným místem k bydlení. V minulých letech jsme tady proto po etapách zateplili zdejší věžové domy a zvelebili veřejná prostranství. Vnitrobloky dostaly nové chodníky i parkovací místa. Přibylo i nové úsporné veřejné osvětlení, zeleň a prokoukla i stanoviště pro separační kontejnery. Kvůli velké poptávce po parkovacích místech tady na zelené louce vyrostlo i parkoviště až pro osmdesát aut,“ sdělil bohumínský starosta Petr Vícha s tím, že letos se rekonstrukce dočkali i obyvatelé přes 70 let starých cihlových domů.

Stavební práce se týkaly střech a obvodových plášťů jednotlivých objektů. Domy dostaly zateplenou fasádu v tlumených zemitých odstínech, střešní krytinu i klempířské prvky. Nezapomnělo se přitom ani na úpravu soklů, ovšem tentokrát se zásadní novinkou. Zatímco u jiných zateplených domů to byla vždy dekorativní omítka - marmolit, v Jateční přišly na řadu žíhaně šedé keramické proužky imitující cihly.

„V lokalitě existuje zástavba ze tří různých období. Od panelových věžáků až po cihlové červené domky z neomítaných cihel. Domy, které jsme zateplovali, stojí mezi nimi, a tak jsme se cihlovými prvky na jejich soklech a schodištích snažili naznačit přechod od nejstarší zástavby k té nejnovější,“ vysvětlil Jan Hock z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.

Součástí rekonstrukce za 30,5 milionu korun byly i opravy komínů, vchodů i vstupů do suterénu. Projekt přitom myslel i na ptačí podnájemníky v podkroví. Rorýsi a kavky o svá hnízdiště rozhodně nepřišli. Stavbaři jim pod dohledem ornitologů ponechali v zateplené fasádě vletové otvory.

Další rozsáhlé zateplování za necelých 13 milionů korun skončilo v tomto týdnu na opačné straně centra města, a to v Janáčkově ulici za parkem Petra Bezruče. Zdejší protáhlý dům s deseti vchody dostal rovněž nové zateplení, vchodové dveře i střechu. Zatímco ta je šedá, tak fasády jsou pestřejší. Střídá se tady hned pět různých barev od oranžové po žlutou, které od sebe odlišují jednotlivé vstupy do domů. Šedá barva se objevuje pouze u vchodů se schodištěm.

Zásadní změna se tady ovšem dotkla komínů, které připomínaly dobu, kdy se každý z šedesáti bytů vytápěl lokálně.

„Dům se už několik let vytápí centrálně teplovodem z Dětmarovic. Stav komínů byl natolik havarijní, že jsme při rekonstrukci nakonec přistoupili k jejich zrušení a zaslepení. Jejich oprava by byla příliš nákladná a zbytečná,“ uvedla Alena Lašutová z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.

Dodala, že při zaslepování komínů přišli řemeslníci na to, že někteří z nájemníků si v bytech přitápěli načerno nainstalovanými kamny. Město proto obyvatele domu vyzvalo k jejich demontáži.

V příštím roce hodlá radnice v zateplování cihlových domů pokračovat. V rozpočtu na to počítá s 20 miliony korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám