Hlavní obsah

V Bohumíně letos odkanalizují čtyři lokality

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned na čtyřech místech v Bohumíně přibude letos nová kanalizace v délce téměř dvou kilometrů. Napojit se na ni bude moci až 64 domů a město za ni zaplatí přes 15 miliónů korun. Největší novinkou bude pilotní projekt tlakové kanalizace.

Foto: Pavel Čempěl

Ilustrační foto

Článek

„I když si nesáhneme na žádné evropské dotace, protože máme čistírnu odpadních vod a devadesát procent města odkanalizovaného, tak přesto budujeme kanalizaci z vlastních prostředků tam, kde schází a její vybudování vychází efektivně. Bez dotace je to dokonce výhodnější, protože nás nesvazují žádné podmínky a výběrová řízení soutěžíme v takové době, že se nám daří ušetřit až padesát procent z rozpočtovaných nákladů, a tím pádem máme finance na další etapy. Postupně chceme vše, co je ještě efektivní, napojit na centrální či místní čistírnu odpadních vod,“ řekl starosta Bohumína Petr Vícha.

V první ze čtyř lokalit, a to ve Starém Bohumíně v Malé ulici, už díky mírné zimě s výstavbou finišují. Práce tady začaly už vloni v listopadu a stavaři už mají hotový nejen kanalizační řád, ale i jeho přípojky. Teď je na řadě oprava komunikace, která dostane nový asfalt a upraví se i vjezdy k domům. Hotovo má být vše do konce května.

Rozšiřování kanalizace bude na jaře pokračovat zároveň v městské části Skřečoň v Úvozní ulici, a to v jejich menších odbočkách. Část nové kanalizace povede pod obecní silnicí, kterou po dokončení čeká také kompletní oprava povrchu, část přes soukromé pozemky.

Třetí lokalitou, kde se v březnu rozběhly práce na výstavbě kanalizace, je Mlýnská ulice v městské části Šunychl. Zde si Bohumín odbude premiéru v podobě tzv. tlakové kanalizace. Spádová kanalizace zde totiž kvůli odtokovým poměrům není možná. Kromě standardního řadu a přípojek je proto součástí projektu i osazení domovních čerpacích stanic.

„Jde o pilotní projekt, který nám umožní vybudovat kanalizaci v rovinatém území, kde spádové poměry neumožňují využít klasickou gravitační kanalizaci. Výhodou je budování potrubí o menších průměrech a v nižších hloubkách, nevýhodou naopak je nutnost provozování domácí čerpací stanice. Věříme, že se nám tlaková kanalizace osvědčí a přesvědčí i další obyvatele, že je to řešení, jak odkanalizovat dosud neodkanalizovatelná místa. Chceme tímto způsobem postupně řešit i odkanalizování nejsložitějšího území, a to městských částí Pudlov a Vrbice,“ uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Čtvrtým místem, kde by letos měla přibýt kanalizace, je městská část Vrbice a její ulice Vrbická, Krajní a Pod Valem. Tam budou splašky procházet přes nově vybudovanou místní čističku. Vyčištěná voda se v létě použije pro zkrápění zdejšího fotbalového hřiště nebo bude odtékat do přilehlého Vrbického jezera.

„Projekční příprava je složitá, stejně tak vyjednávání se soukromými vlastníky, přes jejichž pozemky má kanalizace vést. Realizace bude proto postupná, kanalizace se zde bude budovat i několik let, než se nám podaří odkanalizovat celé území,“ dodal Lumír Macura.

S výstavbou kanalizace počítá bohumínská radnice i příští rok. Už pracuje na projektování další etapy kanalizačního sběrače ve Skřečoni a nově také v Rybničné ulici v Záblatí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám