Hlavní obsah

V Bílovci budou hasit i zachraňovat osobu z věže kostela

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 2. září se od 13 do 23 hodin uskuteční Den města Bílovce. Oslavy, které proběhnou na Slezském náměstí, v zámku, muzeu i v kostele sv. Mikuláše, budou věnovány 150. výročí založení dobrovolné požární ochrany ve městě.

Foto: Jiří Velký
Článek

Den města, který se uskuteční v součinnosti se Sborem dobrovolných hasičů Bílovec, Policií ČR a Zdravotnickou záchrannou službou MSK, bude ve znamení bezpečí. A tak budou v Bílovci hasit rozsáhlý požár knihovny, z věže kostela zachraňovat osoby pomocí lezecké techniky a zásahová jednotka Policie ČR bude vyjednávat s nebezpečným pachatelem.

„Letošní den města je výjimečný v tom, že se zhruba po deseti letech opět vracíme od nakupované zábavy k námi organizovanému projektu s tematickým zaměřením," říká starosta města Pavel Mrva a dodává, že v ten den převezmou dobrovolní hasiči od města za svou činnost finanční odměnu ve výši 20 tisíc korun. A obdarováni budou také klienti Domova pro seniory v Bílovci, kteří od vedení města převezmou symbolické klíče od elektrického vozítka v hodnotě 50 tisíc korun.

Den města odstartuje ve 13 hodin na Slezském náměstí koncertem skupiny Brontosauři Revival, ve 14 hodin budou oslavy slavnostně zahájeny a od 14.30 hodin mohou návštěvníci sledovat ukázky zásahů složek integrovaného záchranného systému, kdy zhruba devadesát hasičů, policistů i zdravotnických záchranářů předvede výcvik policejních psů, vyprošťování osob z havarovaného vozidla, vyjednávání s nebezpečným pachatelem, hašení požáru knihovny, zachraňování osob z věže kostela či zásah historickou parní stříkačkou.

„Kromě těchto ukázek jsme připravili i program pro děti, které se vyřádí při zábavných soutěžích v parčíku před kostelem," uvedl Radomír Fešar, starosta SDH v Bílovci, jenž v malých soutěžících vidí budoucí potenciální hasiče.

Souběžně se uskuteční také řada doprovodných akcí, například III. ročník Memoriálu bratří Kupků v rapid šachu, kde se utká zhruba padesát šachistů z celého kraje. Odpoledne bude rušno také na nádvoří zámku, kde budou vystavena vozidla a prostředky používané Policií ČR. Děti si zahrají v laserové střelnici a mohou se těšit na Odpoledne s Majdou, kdy v 17 hodin vystoupí Magdalena Reifová.

U muzea bude mít expozici ZZS Moravskoslezského kraje a uvnitř mohou návštěvníci zhlédnout výstavu k 150. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Bílovci. Na náměstí bude k vidění hasičská technika a v 19.30 hodin zde zahraje Vlasta Horváth se svou kapelou, ve 21.30 hodin ho vystřídá Tabák-Kabát Revival.

Po setmění se náměstí rozzáří LED robot show a ohňostrojem. V letním kině budou až do 17.30 hodin hrát bílovecké orchestry – dechová hudba Rozmarýnka, Jazziček a Crosh Family. Posléze v divadelním sále zámku předvede soubor Odřivous divadelní parodii pod názvem Konec starých časů aneb Bomba na bíloveckém zámku. V kostele sv. Mikuláše se mohou zájemci zúčastnit komentovaných prohlídek kostelní věže. Svou fyzickou zdatnost si od 15 do 17 hodin vyzkoušejí účastníci Běhu na zámeckých schodech. Vstup na akci je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám