Hlavní obsah

Už popáté se uskuteční Železné týdny na podporu sběru starého elektra

Novinky, Táňa Modlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už popáté se letos po celé České republice uskuteční tradiční akce s názvem Železný týden. Je určena ke zvýšení zpětného odběru vysloužilých spotřebičů, kterých každý Čech už nyní odevzdá ročně přes pět kilogramů. Od příštího roku ale čeká všechny členské státy Evropské unie zvýšení kvót.

Foto: Táňa Pokorná
Článek

Množství elektra odevzdaného k recyklaci se během září tradičně zvyšuje, Železný týden je pro naše spoluobčany velkou výzvou, během něj se vždy provětrají sklepy, garáže i půdy, kam se někdy během roku staré spotřebiče odkládají.

Partnery akce jsou krajské úřady i jednotlivá města. Od 2. do 15. září navštíví zábavná recyklační roadshow 10 českých, moravských a slezských měst, a to pod názvem Recyklujte všema deseti. Ve všech městech bude možné staré spotřebiče zároveň odevzdat přímo při akci a ještě za to získat odměnu.

Dopolední hodiny budou zaměřeny na školy a školky, protože výchova k ekologickému myšlení začíná už u nejmenších dětí. Návštěvníci během zažijí show s bublinami na téma recyklace, mohou si vyzkoušet svůj postřeh ve hře Lovec světla nebo najít řešení různých hlavolamů. Ti nejmenší pak mohou využít skákací hrad ve tvaru rychlovarné konvice. 

Češi mohou v recyklaci sloužit za vzor dalším zemím, které vstupovaly do EU ve stejnou dobu. Na dosažení stanoveného množství recyklovaného elektra měly všechny tehdejší nové členské země čas do konce roku 2008, Česká republika ale splnila tento požadavek jako jediná.

Pro všechny státy přitom platil jednotný požadavek – čtyři kilogramy na obyvatele ročně. Od roku 2016 se ale bude kvóta vypočítávat procentem z množství nově prodaných spotřebičů. Pro Čechy to bude znamenat přibližně sedm kilo ročně.

Po propadu zaviněném hospodářskou recesí a odkládáním výměny vybavení domácností množství odevzdaných spotřebičů v posledních dvou letech neustále roste. Loňský rok byl rekordní za celé poslední desetiletí, kdy se u nás spotřebiče sbírají a recyklují na základě zákona. Vysbíralo se jich celkem 58 000 tun. Letos se podle odhadů na základě dosavadních výsledků může toto množství zvýšit až o 30 procent.

Místa a termíny konání akcí Železných týdnů 2015:

Kroměříž, Velké náměstí - středa 2. září  

Přerov, náměstí T. G. Masaryka - čtvrtek 3. září  

Opava, Slezské zemské muzeum - pátek 4. září  

Most, 1. náměstí - pondělí 7. září  

Karlovy Vary, třída T. G. M. - úterý 8. září  

Kladno, Václavské náměstí - středa 9. září  

Chrudim, Resselovo náměstí - čtvrtek 10. září  

Náchod, Masarykovo náměstí - pátek 11. září  

České Budějovice, náměstí Přemysla Otakara II - pondělí 14. září

Jihlava, Masarykovo náměstí - úterý 15. září

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám