Hlavní obsah

Unikátní výstava Šest pohlednic představí díla více než sto padesáti umělců a umělkyň

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 9. června bude v brněnském Domě pánů z Kunštátu otevřena výstava s názvem Šest pohlednic, která představí stejnojmenný projekt fotografky Jolany Havelkové, odkazující k umění tzv. mail-artu. Vernisáž se uskuteční 23. června a výstavu bude možné navštívit do 26. července.

Foto: Dům umění
Článek

Již 25 let oslovuje fotografka Jolana Havelková umělce, umělkyně, studenty, přátele i náhodné známé k jakékoliv reakci na šest stejných darovaných pohlednic s motivem jedné z jejích černobílých fotografií. Na počátku byla spontánní akce, kdy začala rozdávat nedokonale vytištěné pohlednice kolemjdoucím na kolínském náměstí ve snaze je recyklovat, vdechnout jim nový život.

Postupem let se aktivita proměnila v ojedinělý počin nečekaného rozsahu. Výstava představuje široké spektrum oslovených lidí, výtvarníků a výtvarnic, akce se zúčastnili například také studenti a studentky Střední školy designu v Lysé nad Labem či účastníci arteterapeutického kurzu.

Výstava v Domě pánů z Kunštátu představí díla více než 150 autorek a autorů, kteří na pohlednic reagovali. K vidění budou fotografie, koláže, kresby, malby, asambláže, objekty, ale také partitury, texty či videa. Pohlednice J. Havelkové se pro další autory a autorky staly podnětem, inspirací ke vzniku artefaktů nových.

Vytištěná původní fotografie jako dílo Havelkové se prolíná s díly dalších tvůrců, kteří na něj navazují. Prostřednictvím pohlednice jako média předávání zpráv je tematizována nejen korespondence, ale také mezilidská komunikace jako taková, vytváření vztahů a vzájemných vazeb.

„V kontextu prací se objevují překvapivé reakce a témata k širšímu zpracování (formy a funkce komunikace, apropriace, participace, recyklace, pohlednice jako fenomén doby), některé souvislosti odkazují například také k sociologickým úvahám. Prostřednictvím komunikace a tvůrčího aktu tak vzniká obsáhlý materiál zahrnující různorodé artefakty. Nepředvídatelné situace jsem si zapisovala a některé z textů jsou rovněž součástí expozice,” uvedla Jolana Havelková, autorka konceptu výstavy, na níž kurátorsky spolupracovala s Terezií Petiškovou a Denisou Sedlákovou.

Vernisáž výstavy se uskuteční v dodatečném termínu 23. června od 18 hodin. Akce doprovodného programu k výstavě budou v závislosti na aktuálních opatřeních zveřejněny na webových stránkách a sociálních sítích Domu umění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám