Hlavní obsah

Unikátní muzeum přivítalo již tisícího návštěvníka

Novinky, Bára Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již tisícího návštěvníka přivítal po krátkých sedmi dnech od otevření skřítek Theodor, maskot Pradědova dětského muzea v Bludově. To svědčí o nebývalém zájmu dětí i dospělých o toto jedinečné vzdělávací zařízení.

Foto: Lucie Pešková Kulichová

Dřevěné domky vybavené nábytkem a hračkami ve vesnici Pradědovo představují například hokynářství a krčmu.

Článek

S tradicemi jesenického regionu, jeho přírodou, osobnostmi, pověstmi a nakonec i s originálními surovinami a pokrmy seznamuje formou her a pohádek malé i velké návštěvníky. 

Děti i rodiče si muzeum nemohou vynachválit. „Nejvíc se mi líbilo na nádraží a v hospodě,“ popisuje jedno z děvčátek, které si hraje ve vesničce Pradědovo.

Tvoří ji dřevěné domky, které představují například hokynářství a krčmu, vybavenou dřevěným nábytkem, hračkami a potřebnými nástroji. Pracuje zde také mlynář, a nebyla by to správná pohádková vesnice, kdyby v ní nebydlela čarodějnice. Na děti dohlíží všudypřítomný skřítek Theo. Malí návštěvníci si můžou nakreslit obrázek do mouky, v hokynářství navážit zboží, v restauraci servírovat regionální pokrmy.

Nechybí ani místo pro uvelebení se na polštářích, kde je možné odpočívat a poslouchat pohádky. V části věnované slavným osobnostem, narozeným či působícím v Jeseníkách, si lze prohlédnout předměty, které muzeu darovaly některé z nich.

„Jsem nadšená. Když jsem se z médií dozvěděla o tom, že existuje muzeum pro děti, kde si vlastně můžou hrát a něco se zároveň naučit, naplánovala jsem si s rodinou víkendový výlet,“ říká paní Blanka, která do Bludova se svými dětmi vyrazila z více než sto kilometrů vzdáleného Kolína.

„Určitě nelituji, že jsme se sem vypravili. Děti jsou nadšené, strávili jsme tady mnohem více času než v kterémkoli jiném muzeu. Tam je musím naopak lákat a slibovat jim něco za odměnu, odtud jsem je vyháněla,“ usmívá se paní Blanka.

Krásné víkendové počasí přálo i venkovní expozici. Na obrovské zahradě stojí nápadité hřiště s dřevěným tunelem, lanovkou, největším bubno-xylofonem ve střední Evropě a se soustavou podzemních telefonů.

„Nakonec jsme se s manželem zapomněli a hráli jsme si taky. Úplně vás ta atmosféra strhne. Všimla jsem si, že jsme nebyli jediní dospělí, kteří se v muzeu vyblbli,“ směje se paní Blanka. Stejně jako ostatní členové její rodiny nepohrdla víkendovou nabídkou občerstvení, jejím favoritem byly tradiční tvarohové moravské koláče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám