Hlavní obsah

Unikátní mapové pohlednice jsou k vidění v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již více než šest desetiletí vznikají v Dobrušce díky Vojenskému geografickému a hydrometeorologickému úřadu (dříve Vojenskému topografickému ústavu) mapy pro potřeby nejen naší armády, ale celé severoatlantické aliance - a s tím souvisí i zajímavá výstava mapových pohlednic.

Foto: Dana Ehlová

Mapová pohlednice ze sbírky RNDr. Tomáše Grima, Ph.D.

Článek

Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad má dlouhodobě velice dobré kontakty s vedením města, což se projevuje na spolupráci při pořádání zajímavých akcích. Zatím poslední z nich byla slavnostně zahájena 18. září v malém sále Společenského centra Kino 70.  

Jedná se o výstavu Československo a Česko na mapových pohlednicích - Československý a český stát ve 20. a 21. století, která navazuje na výstavu starých map a faksimilí, jež v tomto zařízení již proběhla a setkala se u občanů s velkým zájmem.

Ředitel VGHMÚř pplk. Jan Marša k tomu poznamenal: „Je to svým způsobem logické, v uplynulých více než šesti desetiletích je město Dobruška jednoznačně spjato s vojenským zeměměřičstvím, jsou zde zaměstnaní lidé a kořeny jsou jednoznačně silné. A tak se ani nelze divit, pokud se takováto akce setkává s úspěchem.“  

Vystavené exponáty pocházejí ze soukromých sbírek RNDr. Tomáše Grima, Ph.D., pracovníka Zeměměřičského úřadu v Praze. Starosta Dobrušky Petr Tojnar ocenil vypovídající hodnotu vystavených exponátů, když konstatoval: „Můžeme na nich sledovat vývoj našeho novodobého samostatného státu od samotných jeho počátků. Jsou zde zobrazeny i jeho zápasy, jeho prohry i vítězství. To všechno se promítalo ve změnách a úpravách jeho hranic, v jeho růstu i zmenšování, daném vždy zejména tlakem vnějších okolností.“  

Hosty vernisáže byli dále náčelník Geografické služby armády plk. Marek Vaněk a Ing. Karel Brázdil, ředitel Zeměměřičského úřadu Praha a také oni ocenili nadstandardní vztahy úřadu a města i úlohu VGHMÚř v rámci naší armády.  

Laická veřejnost, která výstavu trvající pouze do 23. září navštíví, jistě ocení zajímavé informace o původu a účelu vystavených mapových pohlednic, z nichž některé vznikly téměř před sto lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám