Hlavní obsah

Unikátní archiv mapuje divadelní život v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Ostravský divadelní archiv je ojedinělým projektem evropského formátu. Ostrava bude jediným městem v České republice, které se může něčím podobným prezentovat. Ostravský divadelní archiv dokončil první fázi, ve které zmapoval repertoár pěti scén.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 29.12.2018 Vedoucí projektu: Ostravský divadelní archiv Mgr. Stanislava Hrušková.

Článek

S nápadem vytvořit Ostravský divadelní archiv přišel ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil v době, kdy se pod jeho vedením začal digitalizovat archiv Národního divadla moravskoslezského. 

„Je to velká věc mít jeden server, který bude mapovat veškerou divadelní historii ostravských profesionálních divadel. Cílem projektu je zmapovat a poté zpřístupnit maximum informací z historie profesionálního divadla v Ostravě včetně působení významných osobností,” uvedl Jiří Nekvasil.

Od jara letošního roku probíhal výzkum Národního divadla moravskoslezského, Divadla Petra Bezruče, Divadla loutek Ostrava, Komorní scény Aréna a nově se do projektu zapojilo i Divadlo mír. 

„V ostravských divadlech od podzimu běží další bádání a soupis archivních pramenů. Všechny fotografie, plakáty, texty her, programy k inscenacím i novinové výstřižky se snažíme zařadit ke konkrétním inscenacím. U těch stávajících ověřujeme správnost zařazení. Úzce spolupracujeme s Institutem umění - Divadelním ústavem v Praze, případné nesrovnalosti dále vzájemně konzultujeme a společně opravujeme. Následně probíhá sčítání pramenů a soupis inscenací, které řadíme do jednotlivých sezon,” informovala Mgr. Stanislava Hrušková, vedoucí projektu Ostravského divadelního archivu.

„V současnosti ve své práci Ostravský divadelní archiv čerpá informace, které najde v jednotlivých divadlech, ale také spolupracujeme s veřejností. Budeme rádi, když nám občané donesou různé programy, výstřižky z novin, fotografie a další informace. Projekt Ostravský divadelní archiv bude studnicí informací pro studenty, kteří si budou moci informace vyhledat pro své bakalářské či diplomové práce, dramaturgy, recenzenty, novináře, kteří si budou moci rychle vyhledat informace, které získají z pohodlí domova,” dodala Stanislava Hrušková

Projekt, který bude pro veřejnost spuštěn u příležitosti 100. výročí Národního divadla moravskoslezského, tedy nejpozději na podzim roku 2019, je realizován za finanční podpory statutárního města Ostravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám