Hlavní obsah

UNI BIG BAND Vamberk: Předvánoční čas přivítá koncertem

Novinky, Šárka Marková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim je tady a pro vamberecký velký swingový orchestr to znamená čas příprav na vrchol sezony, na již čtvrtý vánoční koncert. Příznivci swingové hudby si předvánoční atmosféru ve společenství UNI BIG BANDU mohou užít v sobotu 8. prosince od 19.00 hodin v sále Městského klubu Sokolovna ve Vamberku.

Foto: Šárka Marková

Charitativní koncert v Přelouči

Článek

Letos již počtvrté

Na letošním vánočním koncertu, stejně jako v minulých třech letech, se UNI BIG BAND představí se svými sólisty a hosty. Posluchači se mohou těšit na písně a skladby, které k tomuto nejkrásnějšímu svátku v roce patří, jako například Tichá noc, Purpura, Bílé Vánoce, Jingle Bell Rock nebo Rolničky a Vánoce přicházejí.

To, že je UNI BIG BAND hlavně orchestrem zaměřeným na swing, ukáže ve swingových standardech – New York, New York, Take the A train, String of Pearls, Blue Midnight, Summertime, In The Mood a dalších.

Již část názvu „UNI“ naznačuje, že orchestr do repertoáru řadí i skladby jiných žánrů, proto také v programu koncertu nebudou chybět evergreeny pop music a muzikálové melodie - Do věží, My Way, Stanger´s in the Night, Buona Sera Signorina nebo orchestrálka Sladké saxofony.

Stalo se již tradicí, že na vánočních koncertech zazní v podání hostů i skladba, která se předchozím žánrům zcela vymyká. Ne jinak tomu bude i letos - do vln klasiky se mohou posluchači přenést díky houslím studentky pardubické konzervatoře Milady Šulcové. O tom, že big band si vychovává pěvecký dorost, přesvědčí nejen sólistka, třináctiletá Veronika Marková, ale také dětský sbor, který je již tradičně příjemným zpestřením večera a zaručeně potěší každého diváka.  

Letošní vánoční koncert je sice teprve čtvrtý v pořadí, ale historie orchestru sahá přece jen o něco dál, konkrétně do roku 2006. Nápad založit velký swingový orchestr vzešel od zkušených vambereckých muzikantů, kteří se swingové hudbě dlouhá léta věnovali v Rychnovském swing bandu. Díky vstřícnosti vedení města a městského klubu se začíná zkoušet v bigbandovém obsazení na prknech vambereckého Městského klubu Sokolovna.

Osazenstvo bandu tvoří muzikanti nejen z Vamberka, ale i z širokého okolí. V roce 2008 střídá Dušan Kučera u dirigentského pultu zakladatele orchestru Václava Kinzela. V průběhu dalších let se kapela postupně rozrůstá - řady saxofonové sekce rozšiřují mladé tváře z kostelecké ZUŠ - žáci Václava Klecandra a od letošního roku odchovanci orlickoústecké umělecké školy a ZUŠ v Žamberku.

I přes poměrně krátkou historii stačil UNI BIG BAND proniknout do povědomí posluchačů v širokém okolí. Za sebou má slušnou řádku koncertů a vystoupení. Jmenujme například Den s primátorem v Náchodě, charitativní koncert v Přelouči, pivní slavnosti v Miletíně, koncertoval také v Červeném Kostelci. V letošním roce se UNI BIG BAND představil například v Říčkách v Orlických horách, na Anenské pouti v Rokytnici v Orlických horách, vystupoval na 10. kosteleckém posvícení a na mezinárodním setkání krajkářek ve Vamberku. V srpnu si zahrál na Pěčínském swingovém festivalu, jehož je UNI BIG BAND zároveň pořadatelem.

Pro orchestr je teď aktuální datum 8. prosince, kdy se UNI BIG BAND představí na vánočním koncertu, na který, jak vzkazuje kapelník Dušan Kučera, Vás co nejsrdečněji zve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám