Hlavní obsah

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně zve na tři nové výstavy

Novinky, Jiří Smutný

Pod souhrnným názvem Rok designu zahajuje Moravská galerie v Brně v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Husově ulici č. 14 první letošní kolekci výstav. Ve čtvrtek 10. března v 18 hodin se uskuteční vernisáž hned tří expozic najednou.

Foto: Jiří Smutný

Maxim Velčovský (zcela vpravo) na tiskové konferenci

Článek

Hlavní výstavní prostor v přízemí bude hostit výstavu Maxim Velčovský: Vše za 39. Autor je jedním z nejvýraznějších českých designérů své generace, jehož práce zřetelně rezonuje i v mezinárodním kontextu. Absolvoval UMPRUM v Praze, kde v současnosti vede Ateliér keramiky a porcelánu. V roce 2007 získal titul Designér roku. Jeho práce jsou zastoupeny například ve Victoria and Albert Museu v Londýně, Neue Sammlung v Mnichově nebo Design Museu v Lausanne.

V prostoru Camera bude výstava Ondřej Přibyl: Mechanický divák. Autor absolvoval studium v ateliéru Pavla Štechy a Ivana Pinkavy a doktorandské studium na katedře grafiky a vizuální komunikace na UMPRUM v Praze. Vystavoval na samostatných i skupinových výstavách u nás i v zahraničí.

V Respiriu najdeme výstavu Na hraně. Oděvní koncepty Milana Knížáka, Liběny Rochové a Michala Švarce v 80. letech. Milan Knížák přišel už v 60. letech s radikálním konceptem aktuálního oděvu a nové kultury těla. Liběna Rochová se vždy pohybovala na hraně užitého a volného umění. Michal Švarc patřil k výrazným nezávislým tvůrcům vytvářejícím novou kategorii individuální módy.

První dvě výstavy lze navštívit od 11. března do 22. května. Výstava oděvních konceptů bude kratší, k vidění bude pouze do 8. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám