Hlavní obsah

Ukrajinské putování studentů z Dobrušky

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky podnikli několikadenní výlet na Ukrajinu

Foto: Jana Melicharová

Účastníci zájezdu na Ukrajinu ze SŠ - PVC Dobruška

Článek

Poslední únorový týden strávilo 24 studentů společně s jedním učitelem a jedním průvodcem ze SŠ – PVC z Dobrušky v zemi, kterou všichni známe z vypravování a kam často jezdíme za opravdovým dobrodružstvím. Cílem jejich  školního výletu se stala známá ukrajinská města Kyjev, Lvov a Užhorod.

V této škole se totiž stalo již pravidlem, že každý rok studenti a jejich učitelé za podpory vedení školy vyrážejí na pravidelné zahraniční výlety. Již několikrát navštívili Anglii, pak byli v Německu, v Belgii a letos to tedy byla pro ně tak neznámá dobrodružná Ukrajina.

„Naše několikadenní strastiplná a dobrodružná cesta, kdy jsme poznali nespočet nádraží a urazili stovky kilometrů ve vlaku, začala v Pardubicích, odkud jsme nočním vlakem vyrazili směr Košice. Do Košic jsme dojeli celkem v poklidu, sice unavení z nepohodlného spaní, ale spokojení, že naše cesta začíná. Netušili jsme však, co nás čeká. Že vlak, kterým jsme dorazili do tohoto známého východoslovenského města, patřil k těm luxusnějším,“ svěřila se s prvními zážitky z cesty studentka Vendula Tejklová.

Pak pokračovala: „Po dlouhém a vyčerpávajícím čekání na jízdenky jsme konečně pokračovali na samotné ukrajinské hranice do Čierne nad Tisou. Při celní kontrole jsme byli opravdu nervózní, neboť nikdo z nás nechtěl vyndávat věci z plných batohů. Po ní se na nás vyřítilo několik veksláků, proto jsme si hodně rychle vyměnili eura za hřivny.“

„První noc na Ukrajině jsme strávili v hotelu v Užhorodu. Ani nevíte, jak rádi jsme konečně okusili tekoucí vodu a mohli se umýt! Ale ráno už jsme vyráželi na západ Ukrajiny směr Lvov. Se zájmem jsme si všichni prohlédli toto téměř miliónové město, které kdysi bývalo hlavním městem Haliče a které si zachovalo svůj starobylý ráz,“ doplnil svoji žákyni učitel Milan Sotona.

Úterý a středa ale už patřily vrcholu celého výletu, Kyjevu. Hlavní město Ukrajiny přivítalo studenty sychravým počasím, které jim však nebránilo v tom, aby se podívali na Majdanu, tedy náměstí Nezávislosti, které mnozí známe z nedávných televizních reportáží, na ostrov Hydropark, do Muzea Černobylu, které v některých zanechalo otřesné zážitky, a pak vyjeli lanovkou na Poštově Ploščadi.

„Po Kyjevě jsme jezdili metrem, které bylo neustále přecpané a ne příliš voňavé. Vůbec na hygienu si tady moc nepotrpí. Ale Kyjev se nám líbil a budeme na něj vzpomínat. Máme z něj spoustu zážitků. Ukrajinci jsou velmi přátelští a neustále usměvaví…A jak mají dobré jídlo!“ zavzpomínala ještě Vendula.

Poslední dva dny studenti ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky strávili v Užhorodu, který leží téměř na hranici se Slovenskem. Ten si také prohlédli a nakoupili si zde dárky pro své blízké a také sami pro sebe jako památku na několik neuvěřitelných dnů strávených v zemi, která je nám v něčem tak blízká, ale v něčem zase tak vzdálená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám