Hlavní obsah

Uklízené okolí Ústí nad Orlicí je dokonale připraveno na nastávající turistickou sezónu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Již potřetí se Městský úřad Ústí nad Orlicí prostřednictvím odboru životního prostředí připojil k celorepublikové akci Uklízíme svět, uklízíme Česko vlastním projektem Uklízíme Ústí. Je to jedno z důležitých opatření, aby se občanům i návštěvníkům líbilo ve městě co nejvíce.

Foto: Lukáš Prokeš

Nepochopitelným odkladištěm nepořádku není jen okolí stezek, ale často nepřístupná místa i příkré svahy.

Článek

Přes deštivou noc a chladné sobotní ráno 8. dubna na tři desítky dobrovolných brigádníků se ve skupinkám rozešlo po vytipovaných místech v okolí města, aby osvobodili probouzející se jarní přírodu od nevzhledných okras.

I když již třetím rokem se město připojuje k celorepublikové akci Ukliďme Česko a dalo by se předpokládat, že se lidé poučili, jak nakládat s odpadem, nestalo se tak. A navíc některé odložené předměty se nacházejí i v místech vzdálených zhruba 200 metrů od sběrného dvora. Drobný odpad pak třeba i metr od odpadkového koše. Zde přece již dávno neplatí nerudovská otázka "Kam s ním?"

Tak se opět plnily pytle dobrovolníků obaly od laskomin, kelímky i kupodivu PET lahvemi. Přitom za jejich odvoz do sběrného dvora jsou poskytovány slevy na poplatku za komunální odpad.

Dalším nešvarem je mimo toho, že jedni dopijí, dojí a obal zahodí na zem, ať to je kdekoli, druzí naopak ho odhodí do nepřístupných křovin, jako by tam nebyl vidět. Tím ztěžují práci dobrovolníkům, kteří vlastně neuklízejí, jak by se dalo předpokládat, ulámané větve a uschlou trávu po zimě, ale nepořádek po svých spoluobčanech. Ani cílené černé skládky nejsou výjimkou.

Zvídavou otázkou je, co se vlastně letos všechno našlo. Vedle zmíněných obalů po hodování to byl dětský kočárek, skříňka, koberec, matrace, mobil, batoh, části oděvů i ztracená a možná nenalezená jedna ponožka, různé součástky aut a zejména množství pneumatik, které jsou s oblibou ukládány do přírody místo přímo majitelem do kontejneru ve sběrném dvoře.

Šťastným nálezem pro neznámého majitele mohou být doklady, peněženka, či klíče od domu, které byly předány na policii.

Sebraný odpad ze stanovišť u hřbitova, cyklostezky, Wolkrova údolí, Kerhartic a Oldřichovic až do odpoledních hodin odváželo jedno městské auto s přívěsem a dvě multikáry společnosti Tepvos.

Naplněny byly tři kontejnery s pravděpodobnou váhou odpadu 8 tun, o jejichž roztřídění se starali další pracovníci Tepvosu. Podle odhadu ing. Petra Hovádka, ředitele divize úseku Komunální služby, bylo množství odpadu o něco menší než v minulém roce, což by mohlo svědčit a zvýšení pořádkumilovnosti obyvatelstva, otázkou však je, není-li spíše příčinou prováděný průběžný úklid společnosti Tepvos. Nesporným kladem je z důvodu slev na poplatku za odpad aspoň menší počet pohozených PET lahví.

I tak stále velkým přáním organizátorů i aktérů této akce zůstává přání, aby konečně v příštím roce se uklízely pouze přírodní pozůstatky zimy bez nežádoucích nepatřičných doplňků existence člověka.

Reklama

Výběr článků

Načítám