Hlavní obsah

Účastníky Putování krajinou barona Ringhoffera čeká mimořádná prohlídka velkopopovického pivovaru

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Již podesáté pořádá Pivovar Velké Popovice spolu s Mikroregionem Ladův kraj akci nazvanou Putování krajinou barona Ringhoffera.

Foto: pivovar
Článek

V sobotu 25. dubna se zájemci mohou vydat z Mirošovic k pivovaru Velké Popovice a zpět přes zámek Berchtold. Start je plánován na 9:30 hodin na železniční stanici, nejkratší částí putování je devítikilometrová cesta, klasická turistická stezka měří dvacet kilometrů a okruhy pro cyklisty jsou dlouhé třicet a čtyřicet kilometrů.

Na účastníky čeká deset zastavení na zajímavých místech kraje, včetně mimořádných prohlídek velkopopovického pivovaru. Prohlídky budou probíhat každou půlhodinu od 10:30 do 15 hodin.

Na milovníky poctivého Velkopopovického Kozla čeká škola čepování piva pod dohledem pivovarského odborníka, Velkopopovická Kozlovna bude mít pro návštěvníky připraveno bohaté občerstvení včetně grilovaných specialit a oblíbeného piva. Kromě toho bude otevřený obchod s originálními suvenýry. V poledne pokřtí ředitel pivovaru Petr Kofroň dvě čerstvě narozená kůzlata, nejmladší potomky živého maskota pivovaru, kozla Oldy.

Návštěvníci si s průvodci prohlédnou prostory pivovaru a vyfotografují se s místní raritou - největší dřevěnou sochou kozla na světě. „Kozel je vysoký 7,1 metru a dlouhý 7,4 metru. Nechali jsme ho vyrobit k loňským oslavám 140 let založení pivovaru, putoval po Moldávii, Gruzii, Rusku a nyní se vrátil k nám domů do Velkých Popovic,“ popisuje další lákadlo vedoucí Návštěvnického centra pivovaru Eva Kršňáková.

Na dalších zastávkách účastníci navštíví areál hrobky rodiny Ringhofferů v Kamenici. Zámek Berchtold v Kunicích nabídne koloběžkový závod ve sjezdu a v obci Velké Popovice se uskuteční Den Země.

Pochod je pojmenován po baronu Františku Ringhofferovi, zakladateli velkopopovického pivovaru, který si zdejší kraj zamiloval. V roce 1870 přikoupil ke svému kamenickému panství další državy včetně Velkých Popovic s hospodářským dvorem a začal na okraji Velkých Popovic u rybníka stavět pivovar se sladovnou. Jeho slavnostní otevření bylo v roce 1874. První várka piva byla ve Velkopopovickém pivovaru uvařena 15. prosince 1874 a o rok později již bylo vystaveno (uvařeno a prodáno) 18 000 hl piva.  Velkopopovický pivovar je součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s.

Reklama

Výběr článků

Načítám