Hlavní obsah

U sudokopytníků se v ostravské zoo narodila mláďata

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ostravské zoo se během posledního týdne narodilo několik mláďat mezi sudokopytníky. Jedno mládě se narodilo ve výběhu jelenů milu, dvě mláďata antilopy losí v pavilonu afrických zvířat a další telátko v expozici Na statku. Všechny porody proběhly bez komplikací a bez nutnosti asistence člověka.

Foto: Pavel Vlček, ZOO Ostrava

Skotský náhorní skot

Článek

U jelena milu se samička narodila 4. dubna. Jelen milu je příkladem zvířete, které bylo v důsledku lidské činnosti ve volné přírodě zcela vyhubeno, a jako druh byl před úplným vymizením z planety Země zachráněn jen díky chovům v lidské péči (zoologických zahradách a chráněných oborách).

Původním domovem jelena milu byly bažinaté oblasti východní Číny, kde byl v důsledku nadměrného lovu pro maso vyhuben před více než 2000 lety. V ostravské zoo se tito jeleni chovají od roku 1974 a malá samička je již 53. odchovávaným mládětem. 

U antilop se narodily hned dvě samičky. První přišla na svět 7. dubna, druhá pak na druhý den. Antilopa losí patří společně s bizony, buvoly a skotem do podčeledi tuři, takže český název antilopa je poněkud zavádějící. I tělesnou stavbou spíše připomínají mohutné tury než subtilnější antilopy. Samci mohou dosahovat hmotnosti až jedné tuny. Ostravská zoo chová antilopy losí od roku 1971. Za tuto dobu se v ní podařilo odchovat celkem 51 mláďat.

Porodila i samice skotského náhorního skotu své první mládě, a to samečka. Porod proběhl 9. dubna. Skotský náhorní skot je velmi odolné masné plemeno domácího skotu původem, jak pojmenování napovídá, ze Skotska. Řadí se mezi primitivní plemena. Jeho existenci prokázaly archeologické nálezy již v 6. století našeho letopočtu. Toto nenáročné plemeno je vhodné zejména do horských a podhorských oblastí, kde může být chováno celoročně na pastvě. V ostravské zoologické zahradě je toto plemeno chováno od roku 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám