Hlavní obsah

Tu neznám, vpouštěli císařovnu Sisi do kapucínské hrobky

Novinky, Vratislav Konečný

Rakouská císařovna Alžběta zvaná Sisi, žena Františka Josefa I., byla zmedializována jako ideál ženské krásy a idol moderní ženy 19. století. Přitažlivá ale nevyrovnaná žena nepřinesla panovníkovi moc radostí. Po smrti se sešli i s princem Rudolfem v Kapucínské vídeňské hrobce zase spolu.

Foto: Vratislav Konečný

Svatoštěpánský dóm

Článek

Krásná tvář

Byla krásná, mladá a nespoutaná. Nikdy si neměla vzít Františka Josefa II, nepřinesla mu nic dobrého. Nenáviděla sešněrovaný habsburský dvorní ceremoniál. Nestarala se o politiku, o dění u dvora, utíkala před tím na cesty po Evropě. Udělala radost Maďarům, kterým vymohla rakousko-uherské vyrovnání. 

Sissi výborně jezdila na koni, ráda básnila, ve verších vystupovala jako Titania. Oblíbila si Korfu, nechala tu postavit zámeček, ještě před dokončením ji přestal bavit. Oblíbila si Madeiru. V Anglii byla na honech jako doma.

Byla výborná turistka, velmi rychle stárnula, tvář měla vrásčitou, toho se bála nejvíce. Každý den se přeměřovala v pase, pila čerstvou hovězí krev. Téměř opičí láskou přilnula ke své dceři Valerii, ta to nesla těžce. Po sebevraždě  syna Rudolfa se uzavřela zcela do sebe, s císařem se již stýkala zřídkakdy. U její rakve v Císařské hrobce jsou stále čerstvé květiny.

Tradice hrobky

Habsburkové jsou pochováváni v císařské hrobce kapucínského kostela. Leží tu od roku 1663 146 šlechticů z habsburské a habsbursko-lotrinské dynastie, z toho 12 císařů a 19 císařoven.

Posledním byl Karel Ludvík (1918 - 2007), syn posledního rakouského císaře a českého krále Karla I.

Kdo žádá o vstup?  

Při pohřbívání byl stanoven zvláštní ceremoniál. Když došel pohřební průvod s mrtvou ke Kapucínské hrobce a dorazil k bráně, muž v čele průvodu na ni zaklepal. Za bránou se ozvalo:„Kdo žádá o vstup?“

Muž představil zesnulou se všemi její tituly: „Císařovna rakouská, královna uherská...“„Tu neznám,“ odpověděl mnich.

Muž poté zaklepal znovu a na stejnou otázku odpověděl zkráceným titulem zesnulé. Mnich znovu odpověděl: „Tu neznám.“

Vůdce průvodu zaklepal potřetí a nyní na tutéž otázku odpověděl: „XY, ubohá hříšnice.“ Na to mnich odvětil: „Tu znám,“ a vpustil průvod dovnitř.  

Reklama

Výběr článků

Načítám