Hlavní obsah

Tržby zlínské Kovárny VIVA v roce 2016 opět rostly

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako v minulých letech zaznamenala Kovárna VIVA za uplynulý rok rekordní hospodářský výsledek. Její tržby dosáhly 1,25 miliardy Kč, což představuje nárůst o 3,5 procenta. Firma, která se specializuje na tváření a obrábění výkovků, zaměstnává ve Zlíně a dceřiné firmě v Prostějově už 560 zaměstnanců.

Foto: Kovárna VIVA
Článek

Již třetí rok po sobě se Kovárně VIVA podařilo překonat ve svých tržbách hranici jedné miliardy korun. V roce 2016 je výsledek ještě o 3,5 procenta vyšší než v roce předchozím a tržba 1,25 miliardy korun je tak nejvyšší dosaženou hodnotou v historii firmy.

VIVA se jako přední český strojírenský podnik specializuje na výrobu a obrábění zápustkových výkovků z oceli. Za minulý rok se výkon společnosti v tunách zvýšil o 7 procent. K jejím zákazníkům patří špičkové firmy z automobilového průmyslu a strojírenství. Z celkové produkce více než 60 procent míří k montáži nebo dalšímu zpracování do zahraničí - zejména do Německa, Skandinávie, na Slovensko a do Francie.

„Rok 2016 pro nás byl rokem náročným, ale úspěšným,“ hodnotí obchodní ředitel Zbyněk Rozsypal a doplňuje: „Na jeho počátku končily dva významné projekty, které ale vzápětí nahradily nově uzavřené velké kontrakty pro skandinávské automobilky a výrobce dieselových systémů pro oblast automotive.”

S tím byly spojeny také investice převyšující 130 miliónů korun, které v roce 2016 směřovaly zejména do dalšího rozvoje technologií, ale například také do zkvalitnění sociálního zázemí pro zaměstnance.

„Začátkem března letošního roku byla v areálu naší firmy zprovozněna nová jídelna,“ říká Zbyněk Rozsypal a vysvětluje: „Po uzavření provozovny dosavadního dodavatele, byla situace se stravováním pro naše lidi komplikovaná. Rozhodli jsme se proto investovat do vlastní závodní jídelny, která teď nabízí našim zaměstnancům nejen lepší prostředí, ale také kvalitnější stravování.“

Také v letošním roce očekává Kovárna VIVA rekordní nárůsty výkonů i investic spojených právě s novými zakázkami. V roce 2017 plánuje firma plný rozjezd nové robotizované kovací linky a další rozvoj v oblasti obrábění. I přes zvyšování podílu robotizovaných prací jsou oporou Kovárny VIVA zejména její zaměstnanci.

„Robotizovaná pracoviště ulehčí operátorům ty nejnamáhavější a opakované činnosti. Pracovité zaměstnance, hlavně z technických oborů, ovšem budeme potřebovat i nadále,“ zdůrazňuje Zbyněk Rozsypal.

Proto také Kovárna VIVA dlouhodobě klade na péči o zaměstnance velký důraz. „Na základě kolektivního vyjednávání došlo pro rok 2017 k navýšení mezd a zlepšení některých z řady firemních benefitů. Nově přispíváme zaměstnancům 700 Kč na důchodové připojištění,“ dodal Zbyněk Rozsypal.  

O firmě

Kovárna VIVA zaměstnává v současnosti ve Zlíně 440 pracovníků. Vyvíjí a vyrábí díly pro koncerny BOSCH, Scania, ZF Group, Poclain Hydraulics, Linde, a další významné firmy. Sídlí v místě původních strojíren ZPS Zlín v bývalém baťovském areálu a společně s několika dalšími firmami dlouhodobě usiluje o rozvoj a zachování průmyslové výroby na Zlínsku a udržování baťovských tradic.

Kovárna VIVA a.s., člen skupiny TŽ - MS, je stoprocentním vlastníkem prostějovské firmy Alper, a.s., kterou získala s cílem rozšířit své výrobní kapacity.

Reklama

Výběr článků

Načítám