Hlavní obsah

Tříkrálová sbírka v Plzeňské diecézi letos vynesla přes tři milióny korun

Novinky, Pavel Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní ročník Tříkrálové sbírky vynesl Diecézní charitě Plzeň na území Plzeňského a Karlovarského kraje 3 146 723 Kč. Tato částka se rozdělí na projekty, které zastřešuje Diecézní charita Plzeň a Charita ČR. V celé zemi se při této největší charitativní akci v ČR vybralo téměř 70 miliónů.

Foto: Pavel Říha

Koledníci při zahájení převzali z rukou plzeňského biskupa Františka Radkovského tradiční posvěcené křídy.

Článek

V Plzeňské diecézi, což je zhruba území Plzeňského a Karlovarského kraje, Tříkrálovou sbírku koordinuje Diecézní charita Plzeň.

„Každý rok se skupinky králů vydávají převážně po domáctnostech lidí v Plzeňské diecézi, aby jim popřáli všechno dobré do nadcházejícího roku. Při tom lidé mohou přispět libovolným darem na potřeby lidí, kteří ve svém životě neměli tolik štěstí jako většina z nás nebo jsou zkrátka jinak sociálně znevýhodnění,“ vysvětluje účel sbírky ředitel Diecézní charity Plzeň Ing. Jiří Lodr.

Sbírky se letos zúčastnilo přibližně stejný počet koledníků jako tomu bylo v roce 2010. „Letos nám nepřálo počasí, zrovna v termínu sbírky přišla obleva, na silnicích i na chodnících byla namrzlá ledovka, pršelo a řada koledníků nemohla vyrazit do terénu kvůli onemocnění,“ informovala Anna Srbová z Městské charity Plzeň.

I přes nepřízeň počasí se však většina dobrovolníků nedala od koledování odradit a vyrazila s tradičními tříkrálovými cukříky a posvěcenou křídou dům od domu shánět finanční prostředky pro potřebné.

Každá kasička, kterých letos bylo 850, je úředně zapečetěná a označená registračním číslem stejným, jako má na svém průkazu vedoucí každé skupinky. Vedoucí může být pouze plnoletá osoba. Kasičky se po ukončení sbírky úředně otevírají, a tak je zaručeno, že ani koruna, která byla věnována na Tříkrálovou sbírku, neskončí ve špatných rukách.

Rozdělení vybraných peněz je pak následující: 65 % jde zpět do místa výběru na záměry, které si organizátoři předem stanovili. Vždy však musí jít o konkrétní pomoc lidem v nouzi. Patnáct procent výtěžku sbírky je použito na financování sociálních projektů přímo provozovaných Diecézní charitou Plzeň. Dalších 10 % putuje na podporu charitních projektů humanitární a rozvojové pomoci v zahraničí. Pět procent jde na podporu projektů Charity ČR a zbylých pět procent je určeno na nezbytnou režii sbírky.

Reklama

Výběr článků

Načítám