Hlavní obsah

Tři přání aneb Vrtkavosti života uvede v premiéře Národní divadlo moravskoslezské

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci dramaturgické řady operní hity 20. století uvede Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě premiéru opery Bohuslava Martinů Tři přání aneb Vrtkavosti života. Provokativní a technicky náročná opera - film s prvky jazzu ve své partituře se dočká teprve třetího uvedení v České republice.

Foto: Josef Zajíc

První premiéra NDM v sezóně. Ostrava 123.10.2015. Bohuslav Martinů: Tři přání... Přemysl Budeš, Miroslava Geogeivová.

Článek

„Celá pohádková opera o víle, která plní mrzutému stárnoucímu páru jejich rozmařilá přání, se začne v úvodu natáčet jako film a posléze promítá na plátno. Přímo na jevišti zjistíme, že paralely mezi zobrazovaným osudem hlavních postav opery a osobním životem nejsou čistě náhodné," pootevírá děj opery Marcela Bednaříková, tisková mluvčí a PR Národního divadla moravskoslezského.

„Udělám to celé, jako by se jednalo o film. Ale bude tu ještě třetí jednání, které ti popíši příště, musím vymyslet nějaké moderní zarámování,” napsal Bohuslav Martinů své nastávající ženě.

„Na diváky NDM tak čeká vůně a vzdech roztančené Paříže konce dvacátých let, píseň argentinského zpěváka z gramofonové desky, Bohuslav Martinů a Georges Ribemont-Dessaignes, čili dada, surrealismus, avantgarda a v neposlední řadě vtip," uvedla Bednaříková.

Pod taktovkou nového hudebního ředitele opery Jakuba Kleckera, na scéně Daniela Dvořáka a v kostýmech Sylvy Zimuly Hanákové se v hlavních rolích divákům představí Lucie Kašpárková / Petra Perla Notová, Jiří Hájek / Josef Škarka, Jorge Garza / Peter Račko, Lenka Čermáková / Jana Hrochová a další.

Premiéra opery Tři přání aneb Vrtkavosti života Bohuslava Martinů se uskuteční 15. a 17. října od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Projekt se koná za podpory Nadace Bohuslava Martinů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám