Hlavní obsah

Třetí ročník nočních prohlídek na Janohradě zavede návštěvníky do pohádek

Novinky, Michal Rapco

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již před třemi lety se Janův hrad, ležící v lednicko-valtickém areálu nedaleko Lednice, připojil k vlně nočních prohlídek. Nejde ovšem jen o výklad pod rouškou noci, vždy jde i o příběh.

Foto: Darina Horká
Článek

To, co láká návštěvníky na večerní a noční prohlídky Janova hradu, je hlavně příběh, se kterým průvodci přicházejí. Letošní prohlídky budou věnovány tématu Popletených pohádek. 

"Není jednoduché vybrat nějaké téma, vždy jde také o několikatýdenní práci. Všichni zúčastnění pilně nacvičují, aby návštěvníkům nabídli co nejlepší zážitek," uvedla k prohlídkám kastelánka Darina Horká. "Návštěvníky láká samotné prostředí umělé zříceniny. Pod rouškou tmy se dá například taková Bílá paní na hradbách představit velmi snadno. Člověk také památkový objekt vnímá jinak, o to víc, že prohlídky probíhají v kostýmech a nabízí se příběh, scénky." 

"Na noční se každoročně moc těšíme. Líbí se nám nejen samotné prostředí hradu, ale také herecké výkony průvodců. Na to, že nejsou študovaní, jsou fakt dobří. A dobové kostýmy všemu dodají to pravé kouzlo," podotkla k prohlídkám každoroční návštěvnice paní Alena Ševčíková z Vranovic. 

Na první návštěvníky se dostane v 18.30, dále prohlídky pokračují vždy po hodině. Poslední, závěrečná, proběhne v 23.30. "S prohlídkami jsme začali jako s doplňkem k běžným denním prohlídkám a patrně máme velký úspěch. Mezi návštěvníky je každoročně obrovský zájem, proto velmi doporučuji si místo ve vybraný čas rezervovat na našem telefonním čísle 519 355 134," radí kastelánka Horká. 

Vstupné činí 80 pro dospělého a 50 pro dítě. Letos se noční prohlídky uskuteční pouze v pátek 16. a sobotu 17. srpna.

Janův hrad byl postaven na začátku 19. století na návrh architekta J. L. Hardmutha (mj. vynálezce tužky), který je také autorem nedalekého Minaretu. Ve snaze o maximální autentičnost bylo autorem dbáno na každý detail - například tři dubová točitá schodiště jsou pravotočivá, jak velí zvyk z hradů. Oproti jiným stavbám napodobenin zřícenin byl také Janohrad od počátku projektován jako obyvatelný a v době honů sloužil jako lovecký zámeček a myslivna. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám