Hlavní obsah

Transfúzní služba v Šumperku stabilizuje zásoby krve a opět přijímá prvodárce

Novinky, Radka Miloševská

Řadu nezbytných opaření musela v čase koronavirové epidemie realizovat Transfúzní služba AGEL. Byl zde zřízen krizový štáb, který doposud koordinuje odběry plné krve a plazmy v Šumperku i na všech odběrových střediscích.

Foto: archiv Agel

Dlouhodobě nejžádanější krevní skupiny jsou Rh negativní.

Článek

Transfúzní služba náročné období úspěšně zvládla a příjem dárců krve a plazmy se vrací, s drobnými změnami, do starého zavedeného režimu.

„Před pár dny došlo opět k navýšení počtu odběrů nejen na Transfúzní službě v Šumperku, ale i na dalších našich odběrových střediscích. A odhadujeme, že k úplné stabilizaci krevních zásob dojde do poloviny května,“ informovala Renata Wasserburgerová, odborná zdravotnická pracovnice Transfúzní služby Šumperk s tím, že k odběrům se už mohou opět dostavit také prvodárci. Je ale vhodné, aby se předem objednali telefonicky na čísle 724 612 674 nebo na bezplatné lince 800 300 600.

Pravidelné dárce si nyní zdravotníci Transfúzní služby Šumperk obvolávají dle aktuální potřeby krevních skupin, zájemci se ale mohou také objednat k odběru prostřednictvím uvedených telefonních čísel. V těchto dnech dochází i k rozšíření elektronického objednávkového systému, který doposud sloužil pouze dárcům plazmy.

Nově bude k dispozici i pro dárce plné krve, aby nedocházelo k vysoké kumulaci osob v čekárně. „Vzhledem k doporučení Ministerstva zdravotnictví nenavštěvovat zdravotnická zařízení, nás zájem dárců neustále pomáhat velice potěšil. Dárce, které jsme z důvodu naplněné denní kapacity museli odmítat, v těchto dnech telefonicky zveme k odběrům krve,“ pokračuje Renata Wasserburgerová.

Zaměstnanci šumperské transfuzní stanice byli v rámci krizového řízení, a jejich maximální ochrany, rozděleni v polovině března na dva pracovní týmy. Zavedli se také přísná hygienicko-epidemiologická opatření a z preventivních důvodů transfúzní stanice pozastavila odběry plazmy pro klinické účely, jejíž zásoby byly dostatečné.

„Nadále jsme schopni zásobovat v plné míře transfúzními přípravky zdravotnická zařízení dle jejich požadavků a cílit na pozvolný návrat k normálnímu provozu. Je třeba říci, že tento úkol bychom nebyli schopni plnit bez naší kvalitní základny velice odpovědných dárců a jejich ochoty a odvahy darovat to nejcennější i v tak vypjaté a složité době,“ ubezpečil Ing. Václav Kokeš, předseda představenstva Transfúzní služby AGEL Šumperk.

I nadále platí, že stejně jako před pandemií, je dlouhodobě největší poptávka po krevních skupinách Rh negativních. „Je to dáno skutečností, že tito lidé se vzácnou krevní skupinou Rh negativní mají obecně nižší procentuální zastoupení v populaci. Tedy i v naší dárcovské základně je těchto dárců méně,“ dodala Renata Wasserburgerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám