Hlavní obsah

Tradičním zvířecím cirkusům hrozí zánik

Novinky, Petr Gongol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západní Evropou se šíří zákazy, které omezují svobodu cirkusových společností. V ohrožení by mohly být i cirkusy v České republice a na Slovensku.

Foto: Petr Gongol (www.cirkusy.eu)

Tygřice Tajga z vlastního odchovu rodiny Joo

Článek

Před nedávnem byla založena petice pro záchranu cirkusů se zvířaty pro současnou i budoucí generaci. Tuto kampaň podpořily nejen české cirkusy, ale i zoologické zahrady a některé ministerstva.

Zákazy omezující zvířecí cirkusy v Evropě byly přijaty například v Belgii, Nizozemsku, Velké Británii, Rakousku a na Balkánu. Vztahuje se to zejména na exotická zvířata, jako jsou kočkovité a medvědovité šelmy, sloni, zebry, opice a další. Po přijetí zákonu cirkusy ve výše vyjmenovaných státech mohou dále předvádět pouze holuby, kočky, psy, koně, poníky, yaky, kachny a pár dalších hospodářských zvířat.

V Rakousku a Belgii tvoří z řad exotických zvířat povolující výjimku velbloudi a lamy. Od roku 2007 platí na českém území vyhláška, která zakazuje nebo omezuje chov hrochů, nosorožců, žiraf a nově narozených primátů. Na tuto problematiku zareagoval principál Jaromír Joo s prohlášením: „Seberte mi tygry a já umřu,” a Antonín Aleš: „Cirkus bez zvířat není cirkus.”

V Česku, kde existují asi tři desítky velkých i malých cirkusů, obdobné zákazy hrozily před pěti lety. Cirkusové společnosti patří k nejlepším chovatelům nejen ohrožených zvířat, kterých ve volné přírodě stále ubývá.

V České republice k nejúspěšnějším patří Národní cirkus Jo-Joo principála Jaromíra Joo, kde se v posledních letech narodilo 22 mláďat ohroženého sibiřského tygra. Mezi další úspěšné chovatele patří Národní cirkus Aleš Barlay s africkými velbloudy, kde se ročně narodí alespoň jedno mládě a Cirkus Bob Navarro King se somálskými lvy.

Odpůrci tato fakta nehodlají přijmout, manipulují s veřejností a své názory dávají najevo mnohdy agresivním způsobem. Ať už vulgárními výjevy nebo ničením majetku, zejména reklamních poutačů, které bývají rozvěšeny po městech.

Reklama

Výběr článků

Načítám