Hlavní obsah

Tradiční Železný týden v září opět provětrá sklepy, garáže i půdy

Novinky, Táňa Modlová

Podpořit zpětný odběr vysloužilých spotřebičů v České republice a zajistit tak díky jejich ekologické recyklaci využití surovin v nich obsažených chce projekt kolektivního systému ELEKTROWIN s názvem Železný týden. Letos v září se uskuteční už počtvrté.

Foto: Táňa Pokorná
Článek

Partnery ELEKTROWINu budou krajské úřady a v jednotlivých regionech také oblastní muzea. Od 5. do 28. září se vydá napříč celou Českou republikou unikátní pojízdné Recyklatorium a postupně vybídne návštěvníky 12 muzeí k odložení drobného vysloužilého elektrospotřebiče, a to za odměnu. Za odevzdaný spotřebič čeká návštěvníky vybraných muzeí sleva na vstupném a dárek jako odměna za šetrný přístup k životnímu prostředí.

„Už tradičně se během září zvyšuje množství spotřebičů odevzdaných k recyklaci, Železný týden je pro naše spoluobčany velkou výzvou, během něj se vždy provětrají sklepy, garáže i půdy, kam se někdy během roku staré spotřebiče odkládají,“ uvedl generální ředitel ELEKTROWIN a. s. Roman Tvrzník.

„Každý, kdo přinese spotřebič, se zároveň stane ‚hrdinou recyklace‘,“ řekl Tvrzník s tím, že příchozí si také mohou otestovat své znalosti recyklace ve vědomostním kvízu přímo v Recyklatoriu. „Kromě dalších dárků si odnesou i upomínkovou  fotografii s Recyklatoriem nebo dokonce jedinečný výtisk časopisu s vlastní fotografií na titulní straně,“ doplnil Tvrzník.

„Naši předkové sice slovo ‚recyklace‘ neznali, v každodenním životě se ale chovali velmi ekologicky,“ upozornil Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. „Ještě zhruba před 150 lety zejména na venkově domácnosti neprodukovaly prakticky žádný zbytkový odpad, protože zužitkovaly téměř vše beze zbytku,“ dodal Ondruš.

Ani zámožnější městské domácnosti dlouho neřešily, kam s vysloužilými elektrospotřebiči. Ještě ve 30. letech 20. století byl totiž například nákup ledničky velký luxus a i když taková lednice dosloužila, zůstávala v bytě jako kus nábytku.

I díky tomu se například pražskému Národnímu technickému muzeu daří získávat cenné přírůstky. Jen během loňského zářijového „recyklačního víkendu“ sem návštěvníci přinesli zhruba stovku spotřebičů, z nichž kurátoři vybrali ty nejzajímavější do sbírek muzea. Byly mezi nimi například dvě ledničky ze 30. let 20. století.

„Přelom 80. a 90. let už ale tak dobře zdokumentovaný nemáme, alespoň ne v oblasti elektrotechniky, informatiky a akustiky,“ upozornil Hynek Stříteský, ředitel Muzea elektrotechniky a médií, které je součástí NTM. Vysvětlil, že s nástupem tržní ekonomiky si domácnosti pořizovaly náhle dostupnou elektroniku i jiné spotřebiče z dovozu, zároveň se výrazně zrychlila jejich další obměna. Historickou hodnotu vyřazovaných spotřebičů si tehdy nikdo neuvědomoval.    

Všechny staré spotřebiče se ovšem do muzeí nevejdou. Díky systému jejich zpětného odběru a recyklace, který v ČR funguje od roku 2005, se ale daří při výrobě nových využít většinu materiálů obsažených ve vyřazených výrobcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám