Hlavní obsah

Tradiční řemesla uvidíte a vyzkoušíte si v Hostětíně

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší přehlídka certifikovaných bělokarpatských řemeslníků, držitelů regionální známky Tradice Bílých Karpat, se uskuteční v neděli 29. září od 11 hodin v Hostětíně. V rámci Jablečné slavnosti je připraven jarmark, na kterém budou tito tradiční řemeslníci ukazovat svoji činnost i své výrobky.

Foto: Občanské sdružení Tradice Bílých Karpat

Na jarmarku se představí řada řemeslníků.

Článek

Regionální známka Tradice Bílých Karpat funguje již od roku 2006. Je to vlastně první přeshraniční ochranná známka ve střední Evropě, protože jí jsou označovány produkty jak na moravské, tak i slovenské straně Bílých Karpat.

Produkty s ochrannou známkou musí splnit určitá kritéria. Musí pocházet z Bílých Karpat, být vyrobené tradiční technologií, s podílem ruční práce, z místních surovin, šetrné vůči životnímu prostředí a dostatečně kvalitní. Tato kritéria v současné době splňuje 32 řemeslníků a poskytovatelů služeb na české straně hranice a 13 na Slovensku.

Z nich budou mít lidé příležitost na Jablečné slavnosti obdivovat například ovocnáře Radima Peška z Bojkovic - pěstitele starých odrůd ovocných dřevin; výrobce keramiky Libora Baránka z Krhova. Ochutnají vynikající medové výrobky od pana Beníčka z Bystřice pod Lopeníkem a rodiny Táborských z Bojkovic, vyzkouší i sušené ovoce od ekologického zemědělce Zdeňka Ševčíka z Pitína či Pavla Šuráně z Jestřabí.

"Kovářské řemeslo předvede Jakub Uhlíř ze Suché Lozi. Jemnější řemeslo - filcování z ovčí vlny - bude zastoupeno držitelkou známky TBK Světlanou Jálovou z Hostětína a své umění předvede i Zdeňka Psotová z Bohuslavic nad Vláří. Zapomenout nesmíme ani na tradiční výrobu jablečných biomoštů," řekla Hana Machů z občanského sdružení Tradice Bílých Karpat.

Organizace této přehlídky řemesel byla podpořena z Fondu mikroprojektů v rámci Programu přeshraniční spolupráce SR-ČR. Řemeslům a tradicím bude věnován širší prostor – ukázky starých řemesel bude předvádět i ČSOP Kosenka z Valašských Klobouk a lidé uvidí i vizovické pečivo, košíkáře, drátkaře, řezbáře, výrobu keramiky, patschwork, filcování ovčí vlny, makové tvoření a řadu jiných výrobků, které byly vytvořeny tradiční ruční cestou. Perličkou bude ukázka výroby vinutých skleněných korálků.

Jablečná slavnost má samozřejmě bohatší program než jen přehlídku tradičních řemesel. "Pro dobrou pohodu se budou starat zástupci jiného tradičního oboru, a to folklóru, kteří potěší hudební receptory. O chuťové pohárky se tradičně postarají místní hospodyňky, které upečou tradiční jablečné moučníky. Loňská přehlídka obsahovala více než 50 druhů moučníků a očekáváme s napětím, jaká bude letos," pozvala na slavnost Hana Machů. Nebude chybět ani omamná vůně sušeného ovoce ze staré roubené sušírny, ani vůně a chuť čerstvě vylisovaného moštu, který proslavil místní moštárnu.

Bohatý program je připraven pro děti. Kromě toho, že budou mít možnost si zkusit různé rukodělné a řemeslné činnosti, tak budou zachraňovat Stromové království, hledat Živou vodu, uvidí divadelní představení a mohou vylézt i na Adrenalinovou věž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám