Hlavní obsah

To je ale horké léto, říkali si občané Kerhartic, když se mířili osvěžit k řece

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občané Ústí nad Orlicí-Kerhartic využili v letošním horkém létě řeky Tiché Orlice, která protéká středem této části města, k příjemnému osvěžení, typickému pohoštění a tradiční zábavě, kterou jim připravil Ranč na Tiché Orlici.

Foto: Stanislava Dvořáková

Start neckyády na řece Tiché Orlici.

Článek

Již při příchodu na Ranč vyzýval hlas z mikrofonu pořadatele: "Vhoďte do vody vše, co jen trochu plave, třeba i to auto stojící na cestě!" Důvodem byl blížící se start dobrodružné plavby na čemkoli, honosně nazývané neckyáda. Žádné necky však na obzoru nebyly, ani jiná atypická plavidla.

To od roku 2007, kdy se tato akce začala v Kerharticích pořádat, bylo možné vidět řadu podomácku vyrobených až monstrózních plovoucích atrakcí, kdy ani o koupele nebyla nouze. I názvy svědčily o unikátnosti nápadů tvůrců, kdy připlul loupežník se šibenicí, Pepek námořník, kanibalové, Česká armáda, vojenské loďstvo apod.

To současní účastníci se přizpůsobili dnešní době, a tak se na start připravovala jen dvě nafukovací plavidla a dvě vyzdobené loďky, které byly zároveň zárukou, že žádná neplánovaná koupel nebude. Koneckonců kávově zabarvená hladina po nočním lijáku ke koupeli nelákala.

Výročí povodně

Na letošní rok však připadá i jiné výročí. I tenkrát se psal datum 7.7.1997, kdy po sychravém týdnu se stálým deštěm nastal vytoužený slunný den. Nikdo netušil, že do vytrvalými dešti vzedmuté hladiny řeky Tiché Orlice a do ní se vlévající Třebovky vypustí 17 km vzdálený rybník Hvězda.

Přišla noc s absolutně černou tmou, s přívalovým deštěm, s temným hukotem a zlověstným duněním. Domy v blízkosti jindy romantické Tiché Orlice byly zatopeny místy až do výšky dvou metrů. S ranním úsvitem sice připluly loďky, nepřivážely však radost, ale nutnou pomoc. Přesto tato nezapomenutelná katastrofa byla zasunuta hluboko do podvědomí a dnes se lidé na této řece opět radují a veselí.

Ovšem vzpomínka se našla v postavě vodníka, který svou loď nazval Návštěva z rybníka Hvězda, ale tentokrát vodu svého království nechal doma. Jako první na trať zhruba 100 metrů dlouhou vypluli Křemílek a Muchomůrka, kteří ji zvládli s ležérním klidem domova v pařezu. Následoval Holbič aneb ryzí pivo z hor, mohutně povzbuzovaný místními diváky, který již svým názvem vyvolával libou představu posezení u připravených stolů. Soutěž uzavřely Malé rybářky se zkušeným kormidelníkem L.Dargou, kteří doplnili připravovanou hostinu grilovaných ryb o symbolický výlov.

Soutěžilo se na umělecký dojem

Po defilé v cíli nastalo hodnocení. Kriteriem byl především zdárný dojezd, pak docílený čas a důležitý byl i tzv. umělecký dojem, to je originalita nápadu a celkový vzhled. Porotci byli všichni diváci, kteří potleskem vyjadřovali svoji spokojenost s předvedeným výkonem. A nebylo to vůbec lehké.

Nakonec nejpomalejší čas rozhodl těsně o čtvrtém místě Křemílka a Muchomůrky před Malými rybářkami. První a druhé místo určeno nebylo, ale muselo být rozhodnuto, kdo získá malý sud piva a kdo karton pivních plechovek. Rozhodla ukázka moderního tance, kdy Holbič předvedl tak temperamentní pohybovou kreaci, že za odměnu si odnesl malý sud piva jako těsný vítěz 1.místa.

Škoda, že rok od roku ubývá soutěžících účastníků a tyto akce se stávají ojedinělou vzácností. Návštěvnost diváků je však stále značná.

Reklama

Výběr článků

Načítám