Hlavní obsah

Tip na podzimní výlet: na Valašsku otevřeli rozhlednu Miloňová

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokochejte se pohledem na Valašsko z nové rozhledny Miloňová nad Velkými Karlovicemi. Pro návštěvníky byla slavnostně otevřena v sobotu 20. října. Výšlap můžete spojit s procházkou valašskou krajinou, která s příchodem podzimu hraje všemi barvami, i další zábavou.

Foto: Leona Brázdilová

Výhled z rozhledny Miloňová.

Článek

Dřevěná rozhledna vyrostla na vrchu Miloňová (846 m. n. m.). Jejím autorem je architekt Antonín Závada, který projektoval také Jurkovičovu rozhlednu v Rožnově pod Radhoštěm. Investorem jsou Lesy ČR.

Dostat se k ní můžete z údolí Léskové nebo z údolí Miloňov. Při cestě přes Léskové z hlavní silnice odbočíte k hotelu Galik, kde se dá pohodlně zaparkovat, a pokračujete zhruba 5 km po značeném zeleném okruhu až k rozhledně. Pokud vyrazíte na kole či s kočárkem, můžete ze zeleného okruhu přibližně v polovině odbočit a pokračovat po méně strmé lesní cestě Škaredica, po níž se sem dostanete také z druhé strany, z údolí Miloňov.

Nejkratší, avšak náročnou variantou je výšlap od parkoviště u hotelu Lanterna, po strmé louce na vrchol sjezdovky Galik, kde se po zhruba 150 metrech napojíte na zelený okruh. Rozhledna Miloňová je odtud vzdálená jen 2 km do kopce.

Kolem rozhledny také vede dětská turistická trasa Hledej poklad na Galiku se startem a cílem v hotelu Galik. Turistická razítka rozhledny Miloňová jsou k dispozici v Informačním centru Velké Karlovice a hotelu Galik.

„Velké Karlovice leží v krásné přírodě. Oblíbené hřebenové trasy sice nabízejí výhledy na okolní hory, ale rozhledna je postavena tak, abyste viděli současně jak hřeben Vsackých Beskyd, tak Javorníků. Navíc umožňuje pohled na naši obec z ptačí perspektivy, což je pro turisty jistě zajímavé. Jsme rádi, že spolupráce s Lesy České republiky při podpoře turistiky v regionu nese své ovoce," říká starosta Velkých Karlovic Miroslav Koňařík.  

Velké Karlovice leží nejen v CHKO Beskydy, ale zároveň i v Ptačí oblasti Horní Vsacko. Valašská krajina si v těchto místech uchovává svůj typický ráz. V údolí i pod horskými hřebeny je možné i dnes vidět původní valašské chalupy, staré kapličky i letité památné lípy, jasany a javory. V oblasti hnízdí čápi černí a vzácná sova puštík bělavý. V údolí Léskové stojí za návštěvu i unikátní jedlovo-bukový prales Razula.

Miloňová není v okolí Velkých Karlovic jedinou rozhlednou, ze které je možné si prohlédnout krásy Valašska. Oblíbená je také rozhledna Sůkenická, někdy zvaná také Čartak. Rozhledna Sůkenická je také otevřena celoročně (mimo letní sezónu stačí vypůjčit si klíče v blízkém hotelu Sůkenická vzdáleném zhruba 500 m).

Výšlap k rozhledně Miloňová lze ve Velkých Karlovicích snadno protáhnout na celodenní výlet. Spojte návštěvu rozhledny s dalšími aktivitami, například návštěvou Karlovského muzea, koupáním a relaxací (např. ve Wellness Horal), projížďkou na segway s průvodcem, zábavou v lanovém parku Horal, Bike parku Kyčerka či s ochutnávkou krajové gastronomie v některé z místních hospod. Rodiny s dětmi mohou vyrazit nejen na rodinnou trasu Hledej poklad na Galiku, ale také novou Kulíškovu naučnou stezku.

Reklama

Výběr článků

Načítám