Hlavní obsah

Těžce zraněnou lyžařku našel na Šumavě náhodný turista

Novinky, Leona Roháčková

Jednatřicetileté freeridistce se v pátek před polednem nevyplatila jízda ve volném terénu nedaleko Čertova jezera na Šumavě. Mladou ženu s těžkým zraněním našel náhodný turista, který zavolal horské záchranáře.

Foto: Archiv Horská služba

Ilustrační foto

Článek

„Žena se zranila při jízdě mimo sjezdové tratě mezi úbočím Špičáku a Čertovým jezerem. Naštěstí jsme dokázali přijet skutečně rychle. Ze stanice vyrazil kolega na terénní čtyřkolce se saněmi v závěsu. Já a další člen horské služby jsme byli v terénu, takže po rychlém zorientování jsme na místo dorazili deset minut po nahlášení nehody,“ uvedl zasahující člen Horské služby Šumava Štěpán Pospíchal. 

Záchranáři zjistili, že lyžařka zřejmě utrpěla zlomeninu pravé stehenní kosti. Na saních ji pak za terénní čtyřkolkou převezli ke stanici HS pod Špičákem, kde jí předali posádce zdravotnické záchranné služby. Sanitka ženu transportovala do nemocnice k dalšímu ošetření.

Po nedávné oblevě nenapadlo mnoho sněhu a ve volném terénu jsou nebezpečné kameny a pařezy ukryté pod slabou vrstvou. Freeridisté i běžkaři pak mohou kdekoliv mimo tratě přijít lehko k úrazu.

„Lyžařům připomínám, že by měli dodržovat Desatero FIS pro bezpečný pohyb na lyžích. Pokud jde o stále oblíbenější lyžování ve volném terénu, měli by si uvědomit, že se mohou zranit na místě, kde zůstanou sami, a pokud si nezavolají pomoc, nemusí je nikdo najít,“ varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám