Hlavní obsah

Teplárny Brno zvou k prohlídce svých provozoven

Novinky, Hana Nehybová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplárny Brno slaví 80 let od zahájení činnosti a zvou na Dny otevřených dveří, které se uskuteční 3. a 4. prosince v šesti nejvýznamnějších provozovnách. Prohlídkovými trasami budou provádět zkušení odborníci a zájemci o prohlídku se nemusejí nikde předem registrovat.

Článek

Teplárna v Brně na Špitálce byla vybudována v letech 1929 až 1930 s cílem nejen snížit provozní náklady průmyslovým podnikům, ale také jako nový zdroj elektrické energie pro město Brno.

S její výstavbou došlo k ozdravení brněnského ovzduší a snížil se i hluk v ulicích. Teplárna tehdy do města přinesla i nebývalý komfort ve vytápění, ušetřila lidem čas a práci a v neposlední řadě omezila riziko vzniku požárů.

V současné době je hlavním předmětem podnikání společnosti Teplárny Brno a. s. výroba tepelné energie, rozvod tepelné energie, výroba elektřiny a obchod s elektřinou.

Provoz na Špitálce zahájil první dodávky tepla a elektřiny 4. prosince 1930. Proto při příležitosti osmdesátiletého výročí otevřou Teplárny Brno své brány veřejnosti a umožní zájemcům navštívit výrobní prostory společnosti, která vyrábí teplo pro zhruba 92 tisíc brněnských domácností a řadu dalších subjektů.

Otevřeno bude šest nejvýznamnějších provozoven:

1. Špitálka - (Špitálka 6, Brno-střed), nejstarší teplárenský zdroj z roku 1930;

2. Staré Brno - (Rybářská 4, Staré Brno), provozovna z roku 1964, která vyrábí teplo v parních kotlích;

3. Červený mlýn - (Cimburkova 2, Brno-Královo Pole), nejmodernější zdroj z roku 1999;

4. Brno-sever - (Obřanská 60, Brno-Maloměřice a Obřany), provozovna zahájila činnost v roce 1974;

5. Bystrc - (Teyschlova 33, Brno-Bystrc), zde se pro výrobu tepla využívá nejen zemní plyn, ale i biomasa;

6. Kamenný Vrch - (Svážná 27, Brno-Nový Lískovec), provozovna prošla v roce 2008 rekonstrukcí.

Prohlídkovými trasami budou provádět zkušení odborníci, kteří zájemce seznámí s výrobním zařízením a technologií.

Zájemci mohou tyto provozovny navštívit v pátek 3. prosince v době od 12 do 18 hodin a v sobotu 4. prosince od 9 do 14 hodin. Více informací, nejen o Dnech otevřených dveří, naleznete na http://www.teplarny.cz/.

Reklama

Výběr článků

Načítám