Hlavní obsah

Technické služby Zlín zpracují vánoční stromky do kompostu

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Symbolicky na svátek Tří králů zahájily Technické služby Zlín svoz vánočních stromků. Díky tomu neskončí mezi směsným komunálním odpadem na skládce, ale budou zpracovány do kompostu.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Vánoční stromky na zlínském sídlišti Jižní Svahy.

Článek

„Svozová vozidla budou Zlínem projíždět vždy v pondělí či úterý. Stromky je možné odložit vedle černé nádoby na směsný komunální odpad nebo vedle barevných nádob určených pro sběr plastů, papíru a skla,“ informoval tiskový mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

Svoz vánočních stromků podle mluvčího není levná záležitost, odhadované náklady vzhledem k jejich obrovskému množství činí až 180 tisíc korun.

„Například v loňském roce jich Technické služby Zlín odvozily okolo 45 tun, letos to může být až 50 tun. Všechny skončí v kompostovací lince v areálu skládky Suchý důl. Vznikající kompost si přitom za splnění daných podmínek mohou obyvatelé města zdarma odebírat, k dispozici je i ve volném prodeji,“ dodal mluvčí.

Technické služby Zlín budou pokračovat ve svozu stromků i dnes, následně 13. a 14. ledna. Další termíny jsou stanoveny na 20., případně 21. a 27. ledna s možností dodatečného svozu 28. ledna. Podle aktuální situace vyjedou pracovníci technických služeb i 3. a 4. února. Vyloučeny nejsou ani další termíny, podle zkušeností z minulých let to ale zřejmě už nebude potřeba.

„Vzhledem k tomu, že sběr bude proveden odděleně od svozu komunálního či tříděného odpadu, není nutné stromky nijak lámat, řezat či svazovat. Zcela nepřípustná je pak snaha vkládat je do kontejneru,“ zdůraznil Tomáš Melzer.

„Chceme obyvatele města požádat, aby stromky skutečně odkládali jen ke stanovištím kontejnerů a v žádném případě je nenechávali volně ležet na ulici či veřejných prostranstvích,“ vysvětlil vedoucí provozu Technických služeb Zlín Jiří Balajka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám