Hlavní obsah

Techmania zve na surfování vesmírem

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Expozice plzeňského science centra Techmania obohatil nový exponát: interaktivní Solar Surfer simuluje pohyb návštěvníka ve vesmíru a umožňuje se originálním způsobem seznámit s hlavními objekty Sluneční soustavy.

Foto: Techmania Science Center

Expozice plzeňského science centra Techmania obohatil nový exponát: interaktivní Solar Surfer.

Článek

"Od tohoto týdne si v Techmanii může každý vyzkoušet, jaké by to bylo surfovat ve vesmíru. Exponát hravým a velmi interaktivním způsobem vtahuje návštěvníky do poznávání naší sluneční soustavy," uvedl tiskový mluvčí plzeňské Techmanie Tomáš Moravec.

Exponát ve tvaru velké kostky funguje na principu kamer a dotykových senzorů, které snímají váhu a pohyby návštěvníka, na nějž reagují. Po naskočení na simulované surfařské prkno se návštěvník "promění" v počítačovou postavičku vesmírného surfaře, který na své dobrodružné cestě Sluneční soustavou nejen sbírá body, ale především poznává její nejdůležitější součásti: planety, měsíce a samozřejmě Slunce.

"Surfování mezi planetami vyžaduje hodně cviku. Místy jsem si při jeho ovládání připadala, jako bych šlapala zelí. Naštěstí byl poblíž asi pětiletý kluk, který mi s pohybem na surfu poradil," poznamenala s úsměvem Adéla Roudnická, která si exponát vyzkoušela mezi prvními.

Exponát Solar Surfer Techmania získala jako zápůjčku z nizozemské společnosti Schulte & Bruns, která se zabývá profesionální výrobou interaktivních exponátů. Z jejich možností zvolila Techmania právě exponát s vesmírnou tématikou, který jednak obohatí její nabídku a zároveň bude představovat malou upoutávku na plánované podzimní otevření supermoderního 3D planetária.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám