Hlavní obsah

Tarzany v lanovém parku na Slapech

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lanové parky se u nás rozmohly, jsou jich desítky, ale ne každý má takové kvality a je tak šetrný k přírodě, jako ten na Slapech. Už čtvrtou sezónu můžete zažívat pocity strachu i vítězství nad ním. Mezi stoletými smrky v kaňonu nad potůčkem jsou tři trasy a více než 60 překážek. .

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Na začátku areálu najdete dětské provazové bludiště, spíš velkou pavoučí síť, ale ti menší se tu vyřádí. O kus dál už vidíte desítky oranžových  helem zavěšených na laně mezi stromy. Kousek od nich je výcvikové a instruktážní středisko, sloužící i jako úschovna zavazadel, do výšek nesmíte s žádnými batohy,  ale ani ozdobnými předměty nebo visacími náušnicemi, vše se může zachytit a je malér.

 Základem je jištění

Lanový park provozuje stejná společnost, která staví na Šumavě nejdelší vysutou dráhu v korunách stromů, obdobu známé bavorské „eifelovky“ v Neuschonau. Vše je podle přísných norem, stromy nedocházejí žádné újmy, úvaziště jsou chráněna, a nikde žádné kramle nebo skoby, jak je to občas vidět na podobných adrenalinových místech.  

Instruktáž se týká hlavně jištění karabinami, přehmatávání ve výškách a správného upevnění bezpečnostních popruhů. Potom si můžete vybrat buď nejlehčí Horní, nebo Křížovou či Technickou trasu. Záleží na tom, jak dlouho se chcete bát. Což neplatí samozřejmě pro namakané lanoběžce, kterých neustále přibývá a pro něž není žádná překážka umístěná od zde 6 do 18 metrů nad zemí dost dobrá.

Já si vybral posez na zemi, někdo musí kolegy zdokumentovat. Z platformy se cesta mezi  stromy zahajuje lanovkou, po několika vteřinách se seznámíte s kůrou prvního smrku, jde se minimálně ve dvojicích, jeden jistí. Nezletilci musejí stezku absolvovat v doprovodu dospělého. Ale mládí strachu nezná, takže zatímco rodič má v očích hrůzu, z potomka sálá radost z neobvyklého zážitku.

Jako opice, ale s menším hlukem  

Zažil jsem v několika podobných parcích vyplavování adrenalinu škálou zcela nepublikovatelných slov. Jedná žena, která doslova zamrzla na laně,  vyhrožovala manželovi řadou potupných smrtí,  jen co se jí podaří dostat se dolů. Když slezla, zlíbala manžela, zatančila vítězný indiánský tanec a utíkala do blízké krčmy.

Slapský přechod proběhl v naprosté pohodě, kolegové se pohybovali s elegancí opic, aniž u toho vřeštěli.

Od roku 2011 přistávají asi 300 metrů od areálu výletní lodě, takže pokud nemáte auto nebo kolo, dostanete se pod lana po vodě. Nedaleké hotely Laguna a Hladina využívají areál pro pořádání teambuildingu.

Společnost plánuje vybudovat nejdelší sjezd přes vodu v republice v délce 600 až 900 metrů právě přes Slapskou přehradu. Bude to výzva i pro ty nejotrlejší, ale určitě se zájemci brzy pohrnou. Návštěvníků parku stále přibývá, denně v sezóně několik desítek vyráží do korun.

Další informace najdete na www.adrenalin-slapy.cz.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám